diumenge, 17 de desembre del 2023
dissabte, 28 d’octubre del 2023
Pompilius: personatge del dia
Les i els alumnes d'Humanitats vam tindre ocasió de conèixer este personatge passat divendres 27 d'octubre visitant primer les restes arqueològiques situades al Tossal de Manises i després en el MARQ d'Alacant.
Passejant pels carrers d'esta ciutat en la que es superposen estrats arqueològics de diferents èpoques (cartaginesa, íbera, romana i musulmana), vam poder veure com vivien i morien els habitants d'este privilegiat indret del Mediterrani i vam apreciar també la destroça que va suposar per al patrimoni històric el boom immobiliari dels anys 70 a la nostra costa alacantina.
Una experiència pràctica interessant va ser el taller d'arqueologia realitzat in situ. Desenterrant peces ocultes amb pinzell i pala, vam aprendre, entre altres coses sobre la ciència arqueològica i els seus mètodes, que les coses no es troben a la primera i que cal sempre tindre paciència i ser constants. En arqueologia no es pot anar ràpid ni ser impetuós. I cal treballar en equip, per suposat.
Després de la interessant presentació de la història del museu, el treball de camp al MARQ crec que va estar prou bé. Per parelles vam haver de trobar algunes peces importants del museu i arreplegar tota la informació possible en unes fitxes de cara a la presentació que farem la propera setmana a classe.
Llàstima que no tinguerem més temps per veure l'exposició dels guerrers de Xi'an.
Gràcies per la participació i el bon seguiment de les activitats.
De nou, un plaer també compartir l'eixida amb els i les alumnes de l'IES Serra Mariola.
dissabte, 17 de juny del 2023
Confraternitzant "inútilment" en Muro
Ahir vam fer la nostra última extraescolar del curs amb les xicones de 1er de Batxillerat. Aquesta vegada ens vam desplaçar a l'IES Serra Mariola de Muro per juntar-nos amb el seus simpàtics alumnes de Grec i Llatí i dur a terme diverses activitats, totes elles inútils des del punt de vista mercantilista i alienes a la tirania del benefici que promouen sovint en l'escola el món de l'empresa, el consumisme i les polítiques de la macroenonomia, però necessàries per fomentar el coneixement, l'única cosa que no s'aconsegueix amb diners, la llibertat, la solidaritat i els valors democràtics d'una societat justa.
Primerament, nosaltres els vam oferir un taller de cal·ligrafia uncial grega. Van reproduir en papir d'Egipte l'inici de l'Odissea d'Homer en el seu text original amb tinta i canya. A banda de conèixer l'origen i evoluciò de l'alfabet grec, aixina com els instruments i suports d'escriptura antics, ens vam posar en la pell d'escribes antics i copistes medievals i alguns van descobrir que l'art d'escriure a mà és un excel·lent exercici de relaxació, necessari per aprendre a viure lent. Les nostres xicones, que ja han fet este taller a classe, van aprofitar per acabar la reproducció de l'inici de l'Art amatòria d'Ovidi amb lletra gòtica i plumilla. L'any que ve parlarem del seu contingut i els consells seductors que recomana el poeta llatí i que li van costar el desterrament de l'autoritat imperial.
Després d'esmorzar, a nosaltres ens van parlar de la indumentària grecorromana i ens van vestir de dòmina romana, núvia romana i de xicona grega a la moda jònica. Vam aprendre curiositats d'aquella societat masclista, com ara què significava el nuc d'Heracles que portaven al cint les núvies, i vam recordar que sempre ha hagut classes i no tot el món podia costejar-se determinades vestimentes.
A continuació, en el pòrtic del centre vam ballar un parell de dances populars gregues i alguna italiana, element cultural ancestral que agermana els èssers humans ja des de temps immemorials al voltant del foc i el menjar. Moltes rises i una miqueta de suor!
Gràcies a Lorena Molina per rebre'ns i preparar una aula tan especialment decorada i a totes i tots els seus alumnes per fer-nos gaudir d'una jornada enriquidora a nivell humanístic.
dimarts, 16 de maig del 2023
Taller d'escriptura grega als Salesians
divendres, 5 de maig del 2023
Dextro, sinistro!
Amb aquest ritme van recòrrer ahir els carrerons del casc antic de Sagunt el alumnes de Llatí de 4rt ESO formant com a verdaders legionaris romans.
Mentre ells aprenien els entrebancs de l’art militar del poderòs exèrcit de l’Imperi Romà, les xicones de Grec de 1er de Batxillerat ballaven en la plaça de l’esglèsia inspirades per la Musa Terpsícore i cridant a cor allò de: opa!