divendres, 20 de juny del 2014

En ocasiones veo unicornios

Veo unicornios, también diosas con pelucas y en ocasiones oigo una vocecilla que dice.... ¡Alejandroooo! ¿habéis visto a Alejandro?

És el que té fer teatre i repetir constantment per a que surta tot bé. Però no ha estat gens avorrit. Ans al contrari, ho hem disfrutat molt. Perquè els xavals d'aquest any la veritat és que li han posat interés i s'han deixat dur molt bé.

Si el curs passat, després d'una època de desánim, recobrava la il·lusió del començament per poder seguir amb el blog, gràcies a la simpatia d'uns alumnes la mar de "salaos" que em van donar molts moments de risotades, aquest no ha estat, per a sorpresa meua, menys divertit. M'havia tocat la loteria!

Hem fet un fum de coses; algunes programades, d'altres no, però totes força interessants. Hem aprés també un grapat de coses a nivell teòric, encara que potser alguns haurien necessitat més temps per tal d'assimilar tot millor. Són tots uns xicons que complixen a la perfecció el perfil d'humanista i amants de les lletres. I sobre tot, malgrat algunes desavenències personals entre ells, han sabut sempre ser pacients i treballar en equip.
Però com que no podem sempre organitzar-nos millor els profes per tal de valorar com cal les destreses de cadascú i llur potencial a nivell d'intel·ligència emocional, ni tampoc tenim massa temps per conèixer les condicions particulars de cadascú en casa, etc., malauradament acabem ficant una nota que reflectix tan sols el grau de coneixements teòrics.
Els que no passeu de segur que a Juliol tindreu més èxit. 
Ànims.

Afrodita: GR. 10 / LLAT. 10
Olimpia: GR. 10  / LLAT. 9
Alejandro Magno: GR. 8 LLAT. 8
Alejandro Magno (suplent): GR. 7 / LLAT.
Homer taronja: GR. 9 / LLAT. 7
Atenea: GR. 8  / LLAT. 7
Minotaure d'una banya: GR. 8 / LLAT. 6
Hera: GR. 7 / LLAT. 4
Cenicienta troyana: GR. 4 / LLAT 3
Teseu: GR. 5 / LLAT. 4

dimecres, 18 de juny del 2014

ΔΙΑΛΟΓΟΣ video presentación

He aquí el video con la presentación del manual de griego ΔΙΑΛΟΓΟΣ que hice en las X Jornadas de Cultura Clásica de Málaga recientemente.
Gracias a Santi Campo por andar siempre por ahí con su cámara registrando todo y por dar forma con suma paciencia a todo.

Lingua graeca per se illustrata: recapitulació

Ací teniu, criatures, un últim document amb exercicis resolts, per a que prepareu millor la prova final de demá!
S'el podeu descarregar també en format editable, per escriure en l'ordinador, des de l'aula virtual.
Ànims.

dimarts, 17 de juny del 2014

Los mitos con dríacos del Cotes arrasan en el 1er #CertamenHermes

Oe, oe, oe, oe!


Que sí, que sí, que hem guanyat el 1er premi en la modalitat B del Primer Certamen Hermes de videos de contingut clàssic organitzat per l' Asociación Cultura Clásica.com i l' Asociación Ludere et Discere.

Em fa moltíssima il·lusió ser guanyadors d'un concurs dedicat a la memòria de l'amic Juanvi Santa Isabel amb un video en tò de comèdia que, amb el profund sentit de l'humor que el caracteritzava, de segur li hauria agradat. 
  
Té aquest video història pròpia, que m'agradaria contar-vos breument.

Mitos con dríacos y unicornios és la versió digital resumida d'un teatret que vam preparar com a colofó de les activitats del club de lectura de 1er ESO relacionades amb el món grecoromá.

Enguany els més menuts del nostre club coordinats per Montse Vanyó van llegir una adaptació en valenciá de l'Odissea

Poc abans de la fi de la segona avaluació el xicons de 1er de Batxillerat el van fer una xicoteta introducció al món clàssic. Vam preparar una adaptació teatralitzada dels treballs realitzats anteriorment i presentats a classe sobre la nostra lectura, la col·lecció de relats Helénicas del professor i escriptor Jesús Martín Rodríguez. Vam fer també un video titolat Penèlop, els somnis i els oracles en el que ixen tots molt guapos, a fosques, però guapots, vaja.

Cap a finals de Març vam fer amb ells un taller d'epigrafia grega. Els meus grecollatins van ensenyar a escriure als futurs humanistes el primer vers de l' Ilíada amb un tipus de lletra "romana" del s. I a.C.


Ja en Maig vam fer una eixida extraescolar. Vam anar tots junts al 1r Certamen de Teatre clàssic de l'Alcúdia, a veure una representació d'una tragèdia de Sèneca, l'Agamenó, i a fer uns tallers de mosaïc romà i epigrafia llatina.

A final de més vam fer la representació del teatret que els xicons havien compost i assatjat durant setmanes. Per a l'edició del video vam emprar preses gravades durant la representació en directe al saló d'actes. Després de l'estrena amb els de 1er ESO, vam repetir actuació amb els de 2n ESO. 

I ja a principis de Juny vam surtir del centre i vam portar la nostra obra al col·legi Miguel Hernández.  Vam aprofitar l'eixida per passar el matí amb els xavals de 6é de primària ensenyant-los l'alfabet grec i un parell de dances populars.
Agraïr doncs a tots els que han col·laborat en aquest projecte. En especial a Montse per la iniciativa, a Toñi per prestar els llibres amb el carinyo que la caracteritza. També a l'equip directiu per ajudar en l'organització. I sobre tot als lectors més menuts del Cotes, per la seua curiositat, i als majors per deixar-se dur. Enhorabona a tots i totes! Ay, les coses que fariem junts si es produira el miracle...


Mis agradecimientos al jurado del Certamen Hermes 
por este reconocimiento.

Ens veiem a Sagunt el proper cap de setmana! Aixó si l'insti ens paga el viatge!!

Post per a Lorena

Una de les coses més boniques que té la feina de professor de secundària és veure cóm els alumnes que han passat per les teues classes continúen els seus estudis, se'n recorden de la seua etapa en el institut i valoren tot allò que van aprendre d'adolescents en les nostres classes.

En 2012 ens va vindre a contar la seua experiència periodística Núria Agulló.
Hui ens ha visitat Lorena Pérez, que acaba de finalitzar la carrera d'hispàniques i que ha fet el treball de fí de grau en clàssiques amb una investigació sobre el mite d'Heracles i la seua pervivència al s. XXI.
Ella ens ha explicat una miqueta cóm funciona aixó de Bolonya, cóm és la vida universitaria i quines opcions de treball hi poden haver per als filòlegs més enllá de la docència.

A Lorena la recorde com una xicona tranquileta, sentada en primera fila, que anava fent a poc a poc. Ha sabut triar allò que de debò li agradava i s'ha anat convertint en una apasionada de les lletres i les humanitats. Ja al batxillerat apuntava maneres, com podeu veure en este video de 2010.



Gràcies, Lorena, per fer-nos partíceps de la teua il·lusió. Molts ànims amb les pràctiques i sort amb la teua carrera professional. Tens les portes obertes al Cotes!



dijous, 12 de juny del 2014

Unicornis, deeses de l'Olimp i herois grecs visiten els xicons del M. Hernández

Després de dos anys, hui hem tornat al Miguel Hernández per a repetir experiència i contribuïr al programa de transició entre el col·legi i el nostre institut.
Amb els xicons de 6é de primaria hem posat en pràctica algunes de les coses que hem aprés enguany en 1er de Grec.

La jornada ha estat completa. Hem tingut ocasió al llarg del matí d'exercitar la ment amb la introducció teòrica a l'alfabet grec, de practicar l'habilitat caligràfica com els antics escribes amb papir i càlam, de veure representats en carn i os personatges llegendaris de la mitologia grega, i de practicar l'expressió corporal i el moviment  mitjançant la música grega.
En definitiva hem fet classe d'història, teatre, manualitats i educació física!!

Agraïr des d'ací a tots els menuts que han participat, per la seua col·laboració i interés. Vos esperem al Cotes Baixes el proper curs.
El nostre agraïment per als mestres que ens han acompanyat, ens han ajudat a montar els tallers i, fins i tot, han ballat amb nosaltres. Gràcies a la seua directora per acceptar l'experiència i al nostre equip directiu pel recolzament.
I especialment gràcies als meus alumnes que han sabut organitzar-se perfectament treballant en equip i mostrant amb gust i paciència tot allò que els menuts els han anat demanant amb curiositat.

Més concretament, a Iris per possar-se en el lloc de Marta (esperem es recupere promte), que sé lo dificil que li resulta actuar en públic. A Olga pel reportatge fotogràfic. A Marina per fer de mestra estupendament. A Gema i Ryanne per la simpatía olímpica. A Joan i Alejandro per la sensibilitat amb Sara.
Amb alumnes aixina dona gust fer coses.

Us deixe ací totes les fotos per a descàrrega.


dimarts, 10 de juny del 2014

El miracle dels referents clàssics

Ja sé que no va a eixir. Hauria falta un miracle...

... que uns quants alumnes es posaren d'acord
   ... que el centre obrira un grup amb els inscrits
         ... que inspecció donara el vist-i-plau
               ... que des de Conselleria ens enviara un company de reforç

Però com seguim pensant...

... que l'educació no és una despesa, sinó una inversió
   ... que ens fa falta potenciar a l'escola la creativitat i la intel·ligència emocional
     ...que els clàssics ens poden ajudar a entendre millor el món i l'èsser humà
       ... que sí es pot!

Us deixe per ací els videos que hem anat fent els darrers anys per promoure l'assignatura optativa de 2n de Batxillerat "Referents clàssics en les manifestacions artístiques contemporànies", per si resulta que está acabant-se de debò la crisi i podem començar a viure de nou per damunt de les nostres possibilitats... educatives.

dimarts, 3 de juny del 2014

Aprenent i ensenyant... als més menuts

El proper 12 de juny, a mode de colofò del curs, surtirem del centre per traslladar part de les nostres experiències i aprenentatges que hem tingut al llarg del curs als xiquets de 6é del col·legi Miguel Hernández. Participarem així del programa de transició entre primària i secundària disenyat al IES Cotes Baixes, al temps que fem difusió de la cultura grecoromana entre els més menuts.
Primer els farem un taller d'escriptura grega. Els explicareu abans quatre cosetes mitjançant la presentació que us deixe ací i a continuació els ensenyareu el nom de les lletres de l'alfabet, llur pronúncia i escriureu amb ells algunes paraules.


Després els deixarem una estona a classe mentre nosaltres ens vestim i assatjem l'obra que tants èxits ha arreplegat últimament, Mitos con dríacos y unicornios! La representarem tot seguit al seu saló d'actes.

En finalitzar obrirem torn de preguntes per si tenen alguna qüestió que fer-nos sobre l'argument i els mites tractas, la posta en escena, vestuari, etc.
Per acabar surtirem al pati on ballarem un parell de dances gregues. Ja practicarem una mica en acabar temari.
Us sembla bé la proposta?