dijous, 4 de desembre del 2014

dimecres, 3 de desembre del 2014

Preparant-nos per als LUDI SAGVNTINI 2015


Ja ho tenim confirmat. Després de molts anys sense anar, perquè sempre coincidia amb festes de Sant Jordi, el proper 20 d'abril anirem als LVDI SAGUNTINI. Pel mati, a la Domus Baebia, que ja coneixem, farem un parell de tallers: indumentaria i escriptura antiga.





Per la vesprada pujarem al teatre a veure als amics sevillans del grup In Albis Teatro que ens representarán la comèdia llatina de Plaute AVLVLARIA

Unes setmanes abans d'anar rebrem l'obreta i podem llegir-la a classe per conèixer millor l'argument.
De moment us deixe ací un trailer, cortesia de Pepe Luque, perquè comenceu a obrir boca.

dijous, 13 de novembre del 2014

Ο ΚΟΣΜΟΣ: model de prova oral


Ací us deixe, xiquets, un model de prova oral de grec de 1r per a l'entrevista del proper dilluns, tal com haviem quedat, i així seguim practicant allò de les competències bàsiques, concretament la comunicativa.
Aquí la versión en castellano, por si le sirve a algún que otro colega.


ΚΟΣΜΟΣ: MODEL PROVA ORAL by santi

dimarts, 11 de novembre del 2014

ΤΙ ΠΟΙΕΙ ΤΑ ΖΩΙΑ;

Si el primer va quedar guapet, aquest segon video que hem fet amb els vostres diàlegs és molt graciós. Que el disfruteu, xiquets.

dilluns, 10 de novembre del 2014

HEL·LÈNIQUES de Xenofont: materials PAU

No vaig a comentar ara el que em sembla l'opció de les Hel·lèniques per a les PAU. Ho vaig fer ja ací, quan parlava de la "facilitat" del tex, i també ací, quan deia allò de "sí se puede!". Sembla que les coses, dissortadament, no canviaran i potser per aixó el grec acabe desapareixent definitivament del nostre sistema educatiu. Poc ens resta ja dir davant aquest incomprensible immobilisme.
Amortitzarem, si més no, una mica més el treball que hem fet durant els darrers anys els docents de secundària. Ahi están, per exemple, els útils recursos d'Álvaro Ortolá amb la seua completa web, de Fernando Blaya, qui des del seu blog compartix un interessant mapa i el vocabulari complet de les Hel·lèniques, o els quaderns de classe d'Elena Gallardo, de M. José Crespo o del grup Thalassa

Manolo Garrido i jo volem també compartir en xarxa els nostres materials amb els quals durant els darrers dos anys hem tractat d'introduïr els nostres alumnes en la llengua literària de Xenofont.
  • GRAMÀTICA 
    -model A: INTRODUCCIÓ GRAMATICAL (resums i exercicis de declinacions, present, imperfecte, aorist, infinitius i participis).
-model B: APÈNDIX GRAMATICAL (esquemes de morfologia nominal i verbal per temes temporals, llistats de formes al text i exercicis d'anàlisi morfològica).
  • ETIMOLOGIA I LÈXIC: llista alfabètica d' ètims, vocabulari etimològic (preposicions) i lèxic de l'antologia

dijous, 16 d’octubre del 2014

De TVSCVLVM a la GÀL·LIA


Com en anys anteriors -i van ja tres des que, per culpa de les retallades, ens vam quedar soles al Departament i vaig assumir l'assignatura de llatí de 2n de BAT-, després d'unes setmanes d'escalfar motors i reprendre el ritme de treball amb un parell de capitols del nostre llibre LLPSI, ens toca començar a centrar-nos en els textos literaris del selectiu. 
I ho fem amb una mena de transició. Ens anirem introduïnt en la Guerra de les Gàl·lies (un dels textos més freqüents en les PAU -ja ens agradaria estudiar alguna cosa també sobre la conquesta d'Hispania!)-, primer amb una sèrie de presentacions que proiectarem a classe diàriament (us deixe ací una mostra). A continuació encetarem una dinàmica de treball col·laboratiu i posta en comú. Vosaltres, xiquets meus, haureu de fer una cosa semblant per grups i exposar-hot. 
No será tant divertit com seguir les aventures de la familia de Iuli -tant de bò tinguerem més anys de llatí com en altres països europeus-, però aprendrem unes quantes cosetes sobre la història de Roma, Cèsar i els gals. I no, no surten, dissortadament, ja vos ho dic, Astèrix i Obèlix.




divendres, 3 d’octubre del 2014

ΤΙ ΕΣΤΙ; primer video de l'any

Gràcies per participar, xicons.
Aquest primer video de l'any ens ha quedat guapet.
En farem més; aneu buscant noves idees per al pròxim!


dilluns, 29 de setembre del 2014

I Certamen Hermes: recollida d'un emotiu premi

Aquest cap de setmana els representants del video Unicornios y mitos con dríacos, guanyador de la modalitat en llengües modernes del Premi del I Certamen Hermes, hem estat en Sagunt arreplegant el premi en companyia dels xicons d'Estepona, guanyadors de la modalitat en llengües clàssiques, dels amics de les associacions Ludere et discere, Culturaclasica.com i de les responsables de la Saguntina Domus Baebia. En el record de tots ha estat el nostre benvolgut Hermes, en memòria del qual s'organitzava aquest entranyable concurs.
El premi no era en metalic. Ja ho sabiem quan vam participar. Ens interessava sobre tot col·laborar en la iniciativa. Mai pensavem que puguerem ser seleccionats. Tot allò que hem fet, el que hem aprés de cultura grecoromana i de l'antiga ciutat de Sagunt, les risotades que ens hem pegat, l'experiència de conviure durant un breu cap de setmana fora de casa, les amistats que hem fet, tot el viatge en definitiva, han valgut molt més que els diners que ens hagueren pogut donar.  

Després de l'acte inaugural i l'entrega de diplomes i la placa commemorativa en la Domus Baebia, de la mà d'Amparo i Charo la vesprada de dissabte la vam passar coneixent cóm vivien en general les dones romanes, des de la infantessa fins a la maduresa. Vestint les robes corresponents, cadascuna de les nostres xicones va encarnar un moment diferent en la vida d'una femina romana. Després vam fer un taller d'escriptura i superstició; cada participant es va fer la seua pròpia butla de la sort. Algú va escriure, segur, que desitjava no ploguera al día següent. I aixina va ser.

Diumenge vam visitar un parell de restes de la ciutat romana, la Domus dels Peixos i la Via Portici, acompanyats per una de les arqueòlogues responsables de l'excavació. Ens vam imaginar cóm podia ser tot en aquell moment històric i les coses que segurament hi ha sota els edificis moderns. A continuació vam conèixer, de nou en la Domus, alguns elements característics dels jocs romans i el teatre. Voluntàries per fer de gladiadora no van faltar, per suposat. Mentre apreniem qüestions d'arquitectura romana, com ara l'arc de mig punt, i les diferències entre els espais teatrals grecs i els romans, fora plovia. A l'eixida va surtir el sol. Esl núvols se n'anaven perquè puguerem disfrutar de la pujada al teatre. Allà vam corroborar l'acústica, vam averiguar d'on ve allò dels "vomitoris" i vam entendre el perquè de la polèmica sobre la restauració dels anys 90.

Només em resta agraïr des d'ací a Rayane, Gema, Marina, Iris i Marta per la seua col·laboració, el seu interés i saber estar. Agraïments a l'equip directiu de l'IES Cotes Baixes per facilitar el desplaçament i ajudar en l'organització de l'eixida. I sobre tot a tots els membres organitzadors d'aquesta emotiva activitat, per l'acolliment i il·lusió que contagien.


Per a la resta de fotos punxeu sobre els links de la Domus Baebia i Ludere et discere!

dimecres, 24 de setembre del 2014

A propòsit de l'alfabet

Com l'any passat, aquest curs hem dut a terme el taller d'escriptura grega en 1er de Batxillerat, aprofitant que acabem de conèixer l'alfabet grec i la seua pronúncia. 

Taller que ens ha servit per xarrar, entre altres coses, d'algunes qüestions relacionades amb l'oralitat en el món antic, la guerra de Troia o lo que va suposar per a la cultura occidental la utilització de l'alfabet.





Espere us haja agradat, xicons.

dimarts, 16 de setembre del 2014

Moodle

Χαίρετε!

Ja está tothom, i totdona, matriculat, matriculada, en l'aula virtual Moodle. Al nostre apartat clàssic trobareu els resums de gramàtica, models d'examen amb solucions, exercicis autocorregibles, videos, audios i les presentacions que ferm servir a classe.

Es pot encara accedir com a usuari invitat, ficant la contrasenya secreta (m..........s) que us vaig facilitar, però d'aquesta manera no queda constància de qui entra.

Si entreu a partir d'ara amb les vostres dades de matriculació (nom d'usuari: nom de pila+cognom. exemple: pepitogonzalez; contrasenya general: 12345cotes -ya la canvien en el primer accés!-), aleshores quedará registrat cada volta que entreu, els cursos que visiteu, el temps que invertiu, etc. És a dir us trindrem controlats a tot hora, je je.

No, en serio, açò servirà de criteri d'avaluació. Sol passar que els alumnes que més entren i aprofiten els recursos i participen en les activitats virtuals tenen millor rendiment acadèmic. Es pot aprovar sense haver entrat mai a fer cap exercici, però açò no sol passar.


Aixina que benvinguts al GRAN HERMANO MUDEL !!

dilluns, 15 de setembre del 2014

Χαίρετε!


Xé, quina il·lusió, els alumnes de primer de grec ja em saluden en grec via email!
Positiu al canto als cinc primers! Au, a seguir aixina, xiquets meus!

dijous, 10 de juliol del 2014

Gràcies, eyalerets meus

Sempre fa goig que els alumnes et facen algún detall. El que m'han entregat hui és força original. Un record entranyable. Vosaltres tampoc oblidareu la parauleta :)
Moltes gràcies, xiquets. En Setembre, quan anem a Sagunt me la posaré!
Feliç estiu!

P.S. El blog fa més de tres anys que funciona, però no passa res, és un número que m'agrada. Crec que és el que portava jo quan jugava a futbol de jove!

divendres, 20 de juny del 2014

En ocasiones veo unicornios

Veo unicornios, también diosas con pelucas y en ocasiones oigo una vocecilla que dice.... ¡Alejandroooo! ¿habéis visto a Alejandro?

És el que té fer teatre i repetir constantment per a que surta tot bé. Però no ha estat gens avorrit. Ans al contrari, ho hem disfrutat molt. Perquè els xavals d'aquest any la veritat és que li han posat interés i s'han deixat dur molt bé.

Si el curs passat, després d'una època de desánim, recobrava la il·lusió del començament per poder seguir amb el blog, gràcies a la simpatia d'uns alumnes la mar de "salaos" que em van donar molts moments de risotades, aquest no ha estat, per a sorpresa meua, menys divertit. M'havia tocat la loteria!

Hem fet un fum de coses; algunes programades, d'altres no, però totes força interessants. Hem aprés també un grapat de coses a nivell teòric, encara que potser alguns haurien necessitat més temps per tal d'assimilar tot millor. Són tots uns xicons que complixen a la perfecció el perfil d'humanista i amants de les lletres. I sobre tot, malgrat algunes desavenències personals entre ells, han sabut sempre ser pacients i treballar en equip.
Però com que no podem sempre organitzar-nos millor els profes per tal de valorar com cal les destreses de cadascú i llur potencial a nivell d'intel·ligència emocional, ni tampoc tenim massa temps per conèixer les condicions particulars de cadascú en casa, etc., malauradament acabem ficant una nota que reflectix tan sols el grau de coneixements teòrics.
Els que no passeu de segur que a Juliol tindreu més èxit. 
Ànims.

Afrodita: GR. 10 / LLAT. 10
Olimpia: GR. 10  / LLAT. 9
Alejandro Magno: GR. 8 LLAT. 8
Alejandro Magno (suplent): GR. 7 / LLAT.
Homer taronja: GR. 9 / LLAT. 7
Atenea: GR. 8  / LLAT. 7
Minotaure d'una banya: GR. 8 / LLAT. 6
Hera: GR. 7 / LLAT. 4
Cenicienta troyana: GR. 4 / LLAT 3
Teseu: GR. 5 / LLAT. 4

dimecres, 18 de juny del 2014

ΔΙΑΛΟΓΟΣ video presentación

He aquí el video con la presentación del manual de griego ΔΙΑΛΟΓΟΣ que hice en las X Jornadas de Cultura Clásica de Málaga recientemente.
Gracias a Santi Campo por andar siempre por ahí con su cámara registrando todo y por dar forma con suma paciencia a todo.

Lingua graeca per se illustrata: recapitulació

Ací teniu, criatures, un últim document amb exercicis resolts, per a que prepareu millor la prova final de demá!
S'el podeu descarregar també en format editable, per escriure en l'ordinador, des de l'aula virtual.
Ànims.

dimarts, 17 de juny del 2014

Los mitos con dríacos del Cotes arrasan en el 1er #CertamenHermes

Oe, oe, oe, oe!


Que sí, que sí, que hem guanyat el 1er premi en la modalitat B del Primer Certamen Hermes de videos de contingut clàssic organitzat per l' Asociación Cultura Clásica.com i l' Asociación Ludere et Discere.

Em fa moltíssima il·lusió ser guanyadors d'un concurs dedicat a la memòria de l'amic Juanvi Santa Isabel amb un video en tò de comèdia que, amb el profund sentit de l'humor que el caracteritzava, de segur li hauria agradat. 
  
Té aquest video història pròpia, que m'agradaria contar-vos breument.

Mitos con dríacos y unicornios és la versió digital resumida d'un teatret que vam preparar com a colofó de les activitats del club de lectura de 1er ESO relacionades amb el món grecoromá.

Enguany els més menuts del nostre club coordinats per Montse Vanyó van llegir una adaptació en valenciá de l'Odissea

Poc abans de la fi de la segona avaluació el xicons de 1er de Batxillerat el van fer una xicoteta introducció al món clàssic. Vam preparar una adaptació teatralitzada dels treballs realitzats anteriorment i presentats a classe sobre la nostra lectura, la col·lecció de relats Helénicas del professor i escriptor Jesús Martín Rodríguez. Vam fer també un video titolat Penèlop, els somnis i els oracles en el que ixen tots molt guapos, a fosques, però guapots, vaja.

Cap a finals de Març vam fer amb ells un taller d'epigrafia grega. Els meus grecollatins van ensenyar a escriure als futurs humanistes el primer vers de l' Ilíada amb un tipus de lletra "romana" del s. I a.C.


Ja en Maig vam fer una eixida extraescolar. Vam anar tots junts al 1r Certamen de Teatre clàssic de l'Alcúdia, a veure una representació d'una tragèdia de Sèneca, l'Agamenó, i a fer uns tallers de mosaïc romà i epigrafia llatina.

A final de més vam fer la representació del teatret que els xicons havien compost i assatjat durant setmanes. Per a l'edició del video vam emprar preses gravades durant la representació en directe al saló d'actes. Després de l'estrena amb els de 1er ESO, vam repetir actuació amb els de 2n ESO. 

I ja a principis de Juny vam surtir del centre i vam portar la nostra obra al col·legi Miguel Hernández.  Vam aprofitar l'eixida per passar el matí amb els xavals de 6é de primària ensenyant-los l'alfabet grec i un parell de dances populars.
Agraïr doncs a tots els que han col·laborat en aquest projecte. En especial a Montse per la iniciativa, a Toñi per prestar els llibres amb el carinyo que la caracteritza. També a l'equip directiu per ajudar en l'organització. I sobre tot als lectors més menuts del Cotes, per la seua curiositat, i als majors per deixar-se dur. Enhorabona a tots i totes! Ay, les coses que fariem junts si es produira el miracle...


Mis agradecimientos al jurado del Certamen Hermes 
por este reconocimiento.

Ens veiem a Sagunt el proper cap de setmana! Aixó si l'insti ens paga el viatge!!

Post per a Lorena

Una de les coses més boniques que té la feina de professor de secundària és veure cóm els alumnes que han passat per les teues classes continúen els seus estudis, se'n recorden de la seua etapa en el institut i valoren tot allò que van aprendre d'adolescents en les nostres classes.

En 2012 ens va vindre a contar la seua experiència periodística Núria Agulló.
Hui ens ha visitat Lorena Pérez, que acaba de finalitzar la carrera d'hispàniques i que ha fet el treball de fí de grau en clàssiques amb una investigació sobre el mite d'Heracles i la seua pervivència al s. XXI.
Ella ens ha explicat una miqueta cóm funciona aixó de Bolonya, cóm és la vida universitaria i quines opcions de treball hi poden haver per als filòlegs més enllá de la docència.

A Lorena la recorde com una xicona tranquileta, sentada en primera fila, que anava fent a poc a poc. Ha sabut triar allò que de debò li agradava i s'ha anat convertint en una apasionada de les lletres i les humanitats. Ja al batxillerat apuntava maneres, com podeu veure en este video de 2010.



Gràcies, Lorena, per fer-nos partíceps de la teua il·lusió. Molts ànims amb les pràctiques i sort amb la teua carrera professional. Tens les portes obertes al Cotes!



dijous, 12 de juny del 2014

Unicornis, deeses de l'Olimp i herois grecs visiten els xicons del M. Hernández

Després de dos anys, hui hem tornat al Miguel Hernández per a repetir experiència i contribuïr al programa de transició entre el col·legi i el nostre institut.
Amb els xicons de 6é de primaria hem posat en pràctica algunes de les coses que hem aprés enguany en 1er de Grec.

La jornada ha estat completa. Hem tingut ocasió al llarg del matí d'exercitar la ment amb la introducció teòrica a l'alfabet grec, de practicar l'habilitat caligràfica com els antics escribes amb papir i càlam, de veure representats en carn i os personatges llegendaris de la mitologia grega, i de practicar l'expressió corporal i el moviment  mitjançant la música grega.
En definitiva hem fet classe d'història, teatre, manualitats i educació física!!

Agraïr des d'ací a tots els menuts que han participat, per la seua col·laboració i interés. Vos esperem al Cotes Baixes el proper curs.
El nostre agraïment per als mestres que ens han acompanyat, ens han ajudat a montar els tallers i, fins i tot, han ballat amb nosaltres. Gràcies a la seua directora per acceptar l'experiència i al nostre equip directiu pel recolzament.
I especialment gràcies als meus alumnes que han sabut organitzar-se perfectament treballant en equip i mostrant amb gust i paciència tot allò que els menuts els han anat demanant amb curiositat.

Més concretament, a Iris per possar-se en el lloc de Marta (esperem es recupere promte), que sé lo dificil que li resulta actuar en públic. A Olga pel reportatge fotogràfic. A Marina per fer de mestra estupendament. A Gema i Ryanne per la simpatía olímpica. A Joan i Alejandro per la sensibilitat amb Sara.
Amb alumnes aixina dona gust fer coses.

Us deixe ací totes les fotos per a descàrrega.


dimarts, 10 de juny del 2014

El miracle dels referents clàssics

Ja sé que no va a eixir. Hauria falta un miracle...

... que uns quants alumnes es posaren d'acord
   ... que el centre obrira un grup amb els inscrits
         ... que inspecció donara el vist-i-plau
               ... que des de Conselleria ens enviara un company de reforç

Però com seguim pensant...

... que l'educació no és una despesa, sinó una inversió
   ... que ens fa falta potenciar a l'escola la creativitat i la intel·ligència emocional
     ...que els clàssics ens poden ajudar a entendre millor el món i l'èsser humà
       ... que sí es pot!

Us deixe per ací els videos que hem anat fent els darrers anys per promoure l'assignatura optativa de 2n de Batxillerat "Referents clàssics en les manifestacions artístiques contemporànies", per si resulta que está acabant-se de debò la crisi i podem començar a viure de nou per damunt de les nostres possibilitats... educatives.

dimarts, 3 de juny del 2014

Aprenent i ensenyant... als més menuts

El proper 12 de juny, a mode de colofò del curs, surtirem del centre per traslladar part de les nostres experiències i aprenentatges que hem tingut al llarg del curs als xiquets de 6é del col·legi Miguel Hernández. Participarem així del programa de transició entre primària i secundària disenyat al IES Cotes Baixes, al temps que fem difusió de la cultura grecoromana entre els més menuts.
Primer els farem un taller d'escriptura grega. Els explicareu abans quatre cosetes mitjançant la presentació que us deixe ací i a continuació els ensenyareu el nom de les lletres de l'alfabet, llur pronúncia i escriureu amb ells algunes paraules.


Després els deixarem una estona a classe mentre nosaltres ens vestim i assatjem l'obra que tants èxits ha arreplegat últimament, Mitos con dríacos y unicornios! La representarem tot seguit al seu saló d'actes.

En finalitzar obrirem torn de preguntes per si tenen alguna qüestió que fer-nos sobre l'argument i els mites tractas, la posta en escena, vestuari, etc.
Per acabar surtirem al pati on ballarem un parell de dances gregues. Ja practicarem una mica en acabar temari.
Us sembla bé la proposta?

dimecres, 28 de maig del 2014

Mitos con dríacos y unicornios

Per fí, ja está enllestit el video amb l'estreno de la representació que vam fer passat dilluns als xicons de 1er i 2n ESO. 
Ha quedat molt bé, esteu fets uns teatreros. 
Tan de bó puguerem repetir l'experiència l'any que ve en l'assignatura de Referents clàssics i muntar una xicoteta companyia! De moment comencem la gira per Alcoi, ja, ja, i ho fem al col·legi Miguel Hernàndez, col·laborant així amb el projecte de transició entre centres com fa un parell d'anys. La data fixada: 12 de juny. 
Ho envie, en versió resumida de 10 minuts, al Concurs Hermes
Igual tenim més possibilitats de guanyar els premis Cotes Baixes, perquè ací, en la categoria artística-musical de Batxillerat, que jo sàpiga no es presenta ningú més!! Ja decidiu si voleu donar la quantitat, que no será massa, a la protectora d'animals com s'ha fet altres anys o a alguna ONG. 
Gràcies per la participació i simpatia.
Vosaltres sí que valeu!

Alejandrooooo, habéis visto a Alejandro!

divendres, 23 de maig del 2014

Alcúdia


La setmana passada vam fer una eixida extraescolar a Elx. Vam assistir a la representació d'Agamenó l'obra de Séneca inspirada en el cicle mític troià, obra que formava part del Ir Certamen de Teatre Clàssic de l'Alcúdia. 

La companyia ho va fer prou bé, sobre tot la seua directora, que encarnava el paper de l'heroïna Clitemnestra. Alguns personatges, com ara Agamenó, semblava no estaven concentrats o no es sabien bé el paper, i a mí personalment el cor de dones micèniques em recordava més a una comèdia que no pas a una tragèdia. A més a més les condicions tant atmosfèriques com d'infraestructura no foren les millors per poder gaudir d'una peça d'aquestes característiques. El fred feia que estiguerem tots més pendents dels núvols i d'anar prestant-se les sudaderes que no pas de les reflexions i del drama que es presentava a l'escenari. D'altra banda les grades tipus plaça de bous desmontable per al públic tenien poc a veure amb l'estil sublim i trascendental del pensament de Séneca. Potser els de 4rt en tragueren més partit, que s'havien llegit el text dies abans. Però a veure qui era el xulo que després de la representació volia quedar-se més estona allà, tremolant, per resoldre dubtes.

Els xicons de Pachamama que ens van fer els tallers li van posar ganes. Eren molt simpàtics i ens van facilitar tota la informació que els demanàrem. El de mosaïc romà va agradar prou als xicons de 1er de l'ESO. El d'epigrafia llatina, però, fou una mica simple per als xicons de batxillerat pel que fa a la manualitat en sí, i potser quelcom precipitat a nivell teòric. Tots dos, però, massa cars. Gràcies que ens van regalar les entrades per al teatre. Des d'ací els agraïments a l'organització del Certamen.

Pel que fa al lloc en sí mateix, veig que encara falta molt per fer. Jo feia anys que no hi anava, però està més o menys com ho recordava. Les condicions del jaciment no han canviat gaire, llevat d'alguna dama d'Elx gegant que han ficat per fer-se la foto i la carpa de bocadillos a la catalana per 5 euros. El que sí ha canviat és el Museu. Encara que no está inaugurat oficialment i falten cartellets amb informació de les peces exposades, es xicotet però curiós i s'ha muntat amb gust. Ens haguera agradat fer la visita guiada, però els preus ens van semblar massa cars. Aixina que vam improvisar nosaltres alguna breu explicació.

Llàstima que no tinguerem massa temps per recrear-nos una mica més al centre comercial l'Aljub!
En fi, que potser l'any proper tornem a Lucentum again

Ací us deixe les fotos del reportatge de rigor!

Agraïr finalment als companys Montse, Paco i Víctor la seua col·laboració.

dimecres, 21 de maig del 2014

O OIKOΣ: introducción

¡Vamos a por el último tema de griego I!
Empezamos por las presentaciones de rigor.



Del pollastre TSIU a les Hel·lèniques


Quan arriben aquestes dates sempre toca començar a acomiadar-nos. Arriba el selectiu i els alumnes de 2n desapareixen durant unes setmanes. Abans, però, de que els perda de vista i ens retrobem durant les proves de grec i llatí, vull fer un xicotet balanç. 

En quedar-me sol al departament per culpa de les retallades, vaig haver de fer-me càrreg també de les assignatures de llatí, així que amb aquest grup hem estat junts vora dos anys. Un llarg temps en el que ens ha passat de tot, ens hem rist i hem vist plorar també algú. I com sempre, un pocs ens van deixar a meitat del camí en adonar-se que volien fer altres coses. Entranyables els records de Raül,  Fernando i Yaiza. 

Al temps que apreniem algunes questions teòriques necessàries per poder afrontar amb èxit les PAU, hem tractat de desenvolupar destreses i habilitats útils a l'hora iniciar altres coneixements futurs. Així per exemple, a banda d'empollar-nos una sèrie de temes sobre cultura i literatura hem aprés a fer treballs originals, anant més enllà de simple talla i enganxa. Ahí está el magnífic treball pràctic de Retòrica i cine.

Al llarg d'aquestos dos anys hem donat també oportunitat de potenciar la intel·ligència emocional i hem deixat un cert marge a la improvisació i la creativitat. Ahí quedarán, per exemple, el video ETIMO QUÉ?,  els jocs de mímica de grec, els videos supercalifragilísticos o la darrera performance, prova del bon rotllo existent en el grup, el video sobre el pollastre ΤΣΙΟΥ que tantes rialles ens va proporcionar i que va rebre fins i tot menció especial dins dels Premis Cotes Baixes. Vam participar també en la iniciativa Jo conec la meua herència, amb una recitació de les Metamorfosi d'Ovidi i un muntatge molt emotiu d'imatges il·lustratives, així com en el concurs online Odissea.

Ens va vindre a visitar una exalumna, Núria, per contar-vos alguna coseta del seu treball de fi de carrera sobre Homer, i vam fer també alguna eixida extraescolar que ens va permetre ampliar coneiximents in situ de manera pràctica i passar una estona entretinguda, com ara a Lucentum, o al teatre Calderón d'Alcoi on vam veure Lisístrata.
A nivell acadèmic les coses podrien haver surtit millor. Hem assolit els continguts mínims, però potser ens ha faltat més pràctica. En grec hem arribat a temps fins al final i hem vist tot el corpus de Xenofont, fent fins i tot algún repás amb alguns dels quaranta fragments "fàcils". Les notes són bones, perquè els exàmens eren sobre textos vistos. La nota final ha baixat, però, una mica quan hem fet proves que presuposaven un coneixement més actiu de la llengua.


En llatí vam començar prou bé, amb una proposta de transició ben rebuda, però a poc a poc hem anat deixat oblidat a Cèsar, potser perquè ens resultava avorrit (segurament per als francesos la guerra de les Gàl·lies és un text més motivador!), potser perquè en algún moment vam començar a dedicar més temps a preparar altres assignatures que us semblaven més difícils. La qüestió és que la mitjana surt aprovada només a uns pocs. La majoria haurá de jugar-s'ho tot a una carta final. Esperem que a tots ens vinga la inspiració eixe dia. I que dure per al selectiu.

De tot açò em quede, com sempre, amb la part personal i l'amistat que hem fet. Sou el grup amb qui més he disfrutat els darrers anys fent classe, no sé si bé o mal, però el millor que he pogut. 
Trobaré a faltar el bon humor de Marina, la subtilitat d'Elena, el possum intrare i els ulls ben oberts de Johanna, el somriure d'Aarón, els titubejos d'Ana, "l'espesor" de Raquel, el dinamisme i xerrameca d'Aihoa i, com no, les propostes de Miriam. Ja us deia aquestos Nadals passats que m'havia tocat la loteria!

dilluns, 5 de maig del 2014

Helénicas de Jenofonte: SÍ SE PUEDE

En la escuela estamos acostumbrados a valorar de nuestros alumnos no aquello que aprenden y saben realmente, sino lo que son capaces de memorizar. Por eso a menudo solemos decir de un alumno que suspende -en las sesiones de evaluación se escucha mucho- que lo hace porque no estudia suficiente -es un poco vago, vaya- o que no tiene capacidades suficientes -en pocas palabras, que es torpe o no tiene nivel suficiente para estar en bachillerato, por ejemplo-.
La memorización es un instrumento válido en todo proceso de aprendizaje, ciertamente, pero no el único, ni el más creativo. Y si lo que se busca en educación son experiencias significativas y motivadoras, entonces trabajar sobre un texto cerrado, como las Helénicas de Jenofonte, a lo único que ayuda es, en mi opinión, a generar más dudas sobre la utilidad del griego, y del latín, frente a otros aprendizajes lingüísticos prácticos como el chino.
 
Las preguntas que yo me hago pues serían las siguientes:
  • ¿Se puede valorar el aprendizaje que realiza en dos años un alumno de griego sin necesidad de pedir la traducción de un texto?
  • ¿Se pueden plantear preguntas de morfología y sintaxis de manera activa sin que parezca que la gramática es más un fín que un medio?
  • ¿Se pueden incluir en un examen de las PAU cuestiones sobre cultura griega a desarrollar relacionadas con un texto a modo de comentario filológico que implique relación de conceptos, actualización de las cuestiones clásicas bajo el prisma actual y con un espíritu crítico?
   HELENICAS DE JENOFONTE: EJERCICIO I by santi



Y voy más allá:
  • ¿Se podría valorar el conocimiento de la lengua griega y no de los textos literarios clásicos? Esto supondría poder trabajar con textos no originales o con textos no literarios tipo inscripciones o papiros, y dejar por tanto de preparar filólogos en miniatura para dar la posibilidad de los alumnos aprendan las nociones fundamentales lingüísticas de léxico y gramática, pero también comunicativas, tal como se hace en el aprendizaje de lenguas extranjeras. Porque a menudo olvidamos que el griego era un instrumento de comunicación con el que hombres y mujeres expresaban sentimientos y compartían emociones en su quehacer cotidiano; no todo el mundo hablaba como escribía Safo. Y a Jenofonte lo entendía perfectamente Plutarco.

Cuanto más tardemos en resolver estas cuestiones llegará, a no mucho tardar creo, el momento en que será innecesario del todo tratar siqueira la cuestión sobre los contenidos y el modelo de examen PAU, ya que no tendremos ocasión de impartir la asignatura.

Si yo quisiera ser especialista de griego para las PAU no tardaría mucho más en sondear la aceptación que tiene el actual sistema y, si ésta resulta negativa en un porcentaje significativo, buscaría una nueva fórmula alternativa para ese número de profesores descontentos. O quizás plantearía la necesidad de creación de una comisión mixta integrada por profesores universitarios y profesores de instituto, como ocurre en otras comunidades, para llegar a un acuerdo satisfactorio para todos.
Vayamos abriendo el debate mientras nos llega o no definitivamente la LOMCE.

dissabte, 3 de maig del 2014

ΔΙΑΛΟΓΟΣ: X Jornadas Cultura Clásica.com

En unos días se celebrarán en Málaga las X Jornadas de Cultura Clásica.com en honor del amigo que se nos fue, Juanvi-Hermes. El año pasado ya estuvimos en este imprescindible encuentro didáctico y tuvimos ocasión entonces de hablar de algunos métodos antidepresivos. Esta vez me toca presentar el manual de griego antiguo en el que he estado trabajando desde hace ya algunos años. Os dejo aquí la presentación que utilizaré para explicar un poco en qué consiste y cómo se ha ido gestando. 
Allí nos vemos!
 

dimarts, 29 d’abril del 2014

40 fragmentos fáciles de Jenofonte

Lo de "fáciles" es un decir.
Eran probablemente fáciles para un Plutarco, un Focio, y seguramente lo siguen siendo para un griego de hoy con una formación media.



Pero en absoluto para un adolescente que lleve en nuestras aulas apenas dos años de estudio desde que empezó con el alfabeto. Estos fragmentos que he seleccionado son, con todo, mucho más fáciles que el que cayó, por ejemplo, en de junio del año pasado y que tantos y tantos disgustos causó.
Hay dos versiones: una para el profe, con la traducción -de Álvaro Ortolá en castellano y Manolo Garrido en català (gratias vobis ago!)-, y otra sin ella para los alumnos.


Me han salido justamente cuarenta, como los principales!
Aunque algunos son más cortos que otros, son suficientes como para poder estar examinándonos varios años, si quisieran los especialistas, de la selección que se hizo de las Helénicas para las PAU de Valencia y así amortizar el trabajo realizado. Aunque es algo aburrido para el profe estar mucho tiempo con lo mismo, y este texto en particular es un poco rollete, NO nos podrían ya decir, como ocurrió años atrás con uno de los discursos de Lísias, que caber cambiar el texto porque se han agotado los pasajes sencillos.
Todo esto es, sin embargo, hablar por hablar, habida cuenta del inminente posible cambio del sistema de acceso a la universidad.
En fin, los dejo aquí por si os sirven, compañer@s.

dilluns, 14 d’abril del 2014

¿Quién quiere ser millonario ... griego?

A modo de repaso del tema Ο ΒΙΟΣ de griego en 1º de Bachillerato hicimos el pasado viernes un juego. Adaptamos el concurso televisivo ¿Quién quiere ser millonario?, lo convertimos en Τίς ἐθέλει γενέσθαι πλούσιος; y la verdad es que pasamos un rato de lo mas divertido. 


Desde este enlace se puede descargar la carpeta con todos los materiales (presentaciones en formato ppt y key, audios y sonidos mp3 y el correspondiente tutorial), por si algún colega lo quiere utilizar en sus clases. ¡Las risas y el pique están garantizados!





Desde aquí agradezco a los amigos Fernando Blaya y Xavi Villaplana por prestarme sus simpáticas voces para el comodín de la llamada, a Elena Cano también por la ayuda con la batería de preguntas, y como siempre a Sito Yelás por sus geniales dibujos.

Feliz semanA santA!

divendres, 11 d’abril del 2014

Retòrica i cine

Des de fa uns anys venim emprant el blog d'aula ΜΙΚΡΟΣ ΑΙΓΙΑΛΟΣ per als treballs dels alumnes. Allà es poden trobar algunes coses força interessants sobre les asignatures de llatí, grec i referents clàssics.
El que han preparat Raquel i Ana sobre la retòrica és, però, tan original, que he volgut compartir-lo amb tothom des d'ací també. S'ha suat una miqueta, però al final crec que haveu aprés a fer un treball creatiu que no oblidareu i que servirá molt a altres alumnes.¡Enhorabona!

divendres, 4 d’abril del 2014

Ο ΒΙΟΣ exercici mnemotècnic

Ací us deixe, xiquets, l'exercici de repás que hem vist hui, per si algú vol tornar a fer-lo. Com dieu aquest matí, al final acabareu aprenent els textos de memòria. D'això es tracta precisament, d'anar interioritzant millor vocabulari i les estructures sintàctiques noves a base de repetir-les.
Els pròxims dies farem el joc del "quién quiere ser millonario?" i la sessió de repàs teòric gramatical, per a que reflexionem una mica més sobre tot el que heu aprés.
Vinga, que ja queda menys per a Setmana Santa!

dilluns, 31 de març del 2014

Caperula rubra i altres valoracions


Us deixe ací la valoració de Paco de la que ha estat la 2ª avaluació amb els xicons de 4r de llatí i el video amb els primers assatjos del seu teatre. Espere que pugam veure pronte l'obra acabada!
En 4t de ESO de Latín este trimestre hemos realizado varias actividades: ensayo del teatro de "Caperula Rubra" en latín y participación en el Concurso Odisea. En las dos actividades la implicación del alumnado ha sido "fantástica" y la motivación por ellas ha superado mis expectativas, sobre todo en el concurso on-line.
Me gustaría felicitar a los alumnos por ello y darles ánimo porque, aunque los resultados finales del concurso no son los esperados, la implicación del alumnado ha sido excelente. Lo mismo ha sucedido con el teatro.
También hemos visto tres películas: Hércules, Troya y Gladiator. De ellas hemos realizado tres actividades posteriores para conocer algo más de la historia y la mitología grecorromanas. Además hemos estado traduciendo y ampliando vocabulario de latín.
Finalmente comentar que la impresión de este segundo trimestre es buena y que esperó que para le último trimestre sea mucho mejor.

CAPERULA RUBRA (Primer ensayo) from Francisco Martínez on Vimeo.

dijous, 27 de març del 2014

Penèlop, els somnis, els oracles i la tercera avaluació

Fa uns dies acabàrem la segona avaluació, però no havia tingut temps de fer l'habitual valoració per ací. Aprofite que tenia un video-resum d'una activiatat que van fer els xicons de primer i que tenia pendent de publicar, per comentar-vos com us veig.


L'ambient és en general molt bó en els dos cursos i el ritme de treball normal. 
En primer hem hagut de separar alguna parelleta, perquè es distraien massa. Potser separem algú més els pròxims dies. I es que els resultats han baixat un poc. Ja tenim dos suspesos preocupants en llatí I. Seria el moment de buscar algún reforç, ara que arriba el parèntesi de setmana santa. No podem detindre'ns si volem arribar al capitol XIV. 
En grec hem parat una miqueta els temes de llengua per preparar diverses activitats amb els xicons del club de lectura, que están resultant prou interessants, com ara l'exposició que mostra el video de dalt, el taller d'epigrafia i el teatret sobre mitologia que estrenarem aviat. 

Una miqueta més soletes ens hem quedat en segon, sobre tot en grec II, després que ens deixara Yaiza. El que li va passar a ella és un exemple del que no es pot fer en batxillerat, ja que cal assistir a classe sempre, encara que tingam exàmens, i tractar de portar tot al dia. En grec hem avançat prou, a costa de veure molt per damunt els passatges més complicats. Esperem que al selectiu caiga un tros fàcil. En llatí alguns están relaxant-se i no treballen massa a casa. Compte.

dimecres, 26 de març del 2014

Scripta manent: crònica i imatges

Per allò del "scripta manent, verba volant", us deixem un parell de lines sobre el que ens va semblar el taller d'epigrafia del passat divendres, mentre esperem als comentaris les valoracions dels que hi participàreu.

En general crec que l'experiència va ser positiva. Els alumnes de grec van aprendre alguna coseta més sobre cultura, cóm comença el primer vers de la Iliada i a tindre paciència amb els menuts. Als menuts potser els va sobrar una mica de teoria, però s'ho van passar bé, crec, fent d'escribes grecs i escrivint el seu nom en grec.

Us deixe ací les fotos i el video.
Agraïsc des d'ací a Montse la col·laboració.
 

dimecres, 19 de març del 2014

Taller d'epigrafia grega

Vos deixe ací, xiquets, per a que comenceu a xafardejar, la presentació que emprarem divendres a mode d'introducció teòrica del taller d'epigrafia grega. D'algunes coses ja hem parlat quan vam fer aquell breu recorregut per la història de la llengua grega.
Es tracta de que a continuació vosaltres ho expliqueu als xicons del Club de lectura de 1er ESO que s'han llegit una adaptació de l'Odissea. A tercera hora doncs us deixaré soletes per a que els resumiu les qüestions bàsiques abans de posar-vos amb ells a escriure i practicar l'alfabet grec.
Concretament imitareu un tipus de lletra majúscula de tipus "romana" del s. I d.C. a partir d'una plantilla del company, especialista en epigrafia, Salva Muñoz; Li agraisc des d'ací tota la informació sobre materials que m'ha facilitat per poder dur a terme aquest taller. La idea original d'aquest taller és de l'amic gallec, l'incombustible Fernando Lillo.


dilluns, 17 de març del 2014

O ΒΙΟΣ: versión beta


Ya tenemos lista una nueva unidad del material de griego I. La he titulado Ο ΒΙΟΣ y la vamos a ver antes de la unidad sobre la familia, apenas acabemos los ensayos y se marchen nuestros amigos suecos. 
La comparto también aquí, por si a algún colega le sirve.

Texto con ejercicios finales


Ejercicios por parágrafos

Tema de cultura

dimarts, 11 de març del 2014

Exercitatio relaxationis


Ara que hem acabat la segona avaluació, i aprofitant que tenim visitants suecs, anem a fer un exercici de relaxació, val?