divendres, 30 de novembre del 2012

Post per a Núria

Este és uno d'eixos posts que s'escriuen amb emoció.
Perquè emocionant ha estat la classe de grec de hui.

Ens ha vingut a veure una exalumna, Núria Agulló, una de les primeres que vaig tenir en arribar al Cotes i de qui guarde molt bons records, gràcies a l'alegria amb què participava en totes les propostes teatreres que ferem aquell any, com ara la Familia Lucentina, Cuéntame Eufileto o Jo estuve allí.

Núria ha estat estudiant periodisme aquestos anys a València i ha tingut també oportunitat de viatjar en qualitat d'estudiant becada Erasmus a Portugal. Allà va poder triar un curs de cultura clàssica i, encara que sembla no li va resultar massa profitòs, segons ens ha contat, per culpa de la metodologia tradicional amb que s'impartia allà la matèria, va aprofitar per llegir l'Odisea i la Iliada. Encara que feia més d'un any que s'havia examinat d'Homer al païs veí, ha tingut el detall de preparar uns breus apunts per compartir amb tots nosaltres la seua experiència lectora amb l'èpica homérica i ens ha demostrat que allò que s'estudia amb passió no s'oblida mai.

Dels missatges i consells que ens ha donat em quedaria amb dos: la necesitat de viatjar, com tenia Odiseu, per seguir coneixent coses del món i la importància del treball en equip per aprendre dels demés i obrir-se a tothom.

Ha estat un plaer escoltar-la.
Hui ha segut uno d'eixos dies en què sens que aquesta feina sí val la pena.

dijous, 29 de novembre del 2012

Activitats i treballs sobre l'univers

Per a que no siga sempre tot llengua, aquestos dies hem vist algunes qüestions culturals del món grec antic relacionades amb la concepció de l'univers. Hem vist dos primeres fonts literàries, la Teogonia del poeta Hesíode i l'himne homèric a la Lluna, i ens hem apropat a l'explicació mitològica que donaren els grecs sobre l'origen del món, els fenòmens naturals, l'existència del més enllà o el destí, al temps que hem conegut les aportacions principals que feren a la ciència alguns dels astrònoms i geògrafs grecs.

Cosmos Les recerques que haveu fet vos servirán com a punt de partida per elaborar de cara als Nadals el vostre primer treball d'investigació que penjareu al blog d'aula en format digital i exposareu oralment a classe.

divendres, 23 de novembre del 2012

ΚΟΣΜΟΣ


Recapitulem, ara que arribem a la fi del nostre segon capitol, que compartisc ací amb qui tinga interés. ΚΟΣΜΟΣ 
Què hem après doncs a nivell gramatical?

En primer lloc l'existència de les tres declinacions gregues. 
Ja reconeixiem els masculins en -ος (ex. ἄνθρωπος. Llatí -us, tipus "dominus"), i neutres -ον (ex. ἄστρον. Llatí -um, tipus "oppidum"), que ara incloem en la 2ª declinació, així com els femenins en -α (ex. Ἀσία. Llatí  -a, tipus "Europa") i en -η (ex. Εὐρώπη), que ara sabem pertànyen a la 1ª. 
Ens em trobat ara alguns masculins de la 1ª, tipus ὁ πλανήτης, ὁ Ἅιδης, i un femení de la 2ª ἡ ἥπειρος. 
De la 3ª de moment ens hem fixat sobre tot en el mot ἡ Ἑλλάς. Intuïm, a més a més, que d'altres com ara Ἀπόλλων, Ποσειδών, Δημήτηρ serán també mots de la 3ª.

Hem aprés a més a més l'equivalent de frases llatines com ara "Italia in Europa est". "In Imperio Romano mulatae provinciae sunt". El grec no té cas ablatiu i la funció de CCL la fa el cas datiu, acompanyat de la preposició ἐν. Atenció, perquè l'article també es declina (dat. masc. τῷ, dat. fem. τῇ).
Coneixiem també alguns adjectius regulars, de tres terminacions, tipus καλός, καλή, καλόν (equivalent del llatí, per exemple, "bonus, bona, bonum"). Ara hem aprés d'altres com μικρός, μικρά, μικρόν, i un irregular: μέγας masc., μεγάλη femení (ja veurem el neutre). De dos terminacions ara hem trobat ὀλύμπιος (masc.fem), ὀλύμπιον (neutre), com en el capitol primer teniem ἀθάνατος, -ον.

Sabem que la 1ª persona sing. del present actiu acaba, com en llatí -o ("amo", "video", "audio", etc.),  en -ω (έγὼ γιγνώσκω); la desinència de la 2ª pers. sing. és -εις (llatí "amas, vides, audis"). De la 3ª persona de moment coneixem les terminacions de verbs contractes (que notem per l'accent circumflexe): -εῖ (tipus οἰκεῖ. Llatí -t), i el plural -οῦσιν (tipus οἰκοῦσιν. Llatí -nt). Les formes del verb èsser, ἐστίν (sing. Llatí "est"), εἰσίν (pl. llatí "sunt"), ja les coneixiem. Ara veiem que poden significar ser, haver o estar.

A nivell comunicatiu, a banda doncs de saber situar coses en l'espai, responent a la pregunta ποῦ; (llatí "ubi?") hem aprés a definir coses especificant el seu tamany quan responem a la pregunta ποῖος; ποία; (com?) (recordeu que en els exercicis pràctics empravem aquest interrogatiu per preguntar qui? quina?) També sabem identificar coses o èssers responent a la pregunta equivalent del llatí "quis?", (masc.sing) "quae?"  (fem. sing.), "qui?" (masc. pl): τίς; (masc.fem. sing.) τίνες; (masc.fem.pl).

Pel que fa al lèxic hem aprés com són en grec alguns accidents geogràfics, continents i pobles principals del món grec arcaic, quins eren, segons la mitologia, els habitants de l'inframón, els deus olímpics, o els noms dels planetes i astres de l'univers.

Crec  que está sent de profit. Només em preocupa l'absència puntual d'alguns alumnes. Espere no es confabulen els i ἄστρα pugueu vindre tots amb regularitat.

dimecres, 7 de novembre del 2012

Coneixement del medi


Ara que ja coneixem els noms i principals característiques d'alguns dels més importants èssers de la mitologia grega i podem també identificar alguns personatges històrics o llegendaris, anem a aprendre a situar-nos en el món físic grec. Amb aquesta introducció comencem el que seria una mena de "Coneixement del Medi" de la ESO, però com si estiguerem en una escola grega antiga!

dijous, 1 de novembre del 2012

Joc de cartes i PAU de Grec

El passat 25 tinguerem la reunió sobre les PAU de Grec per a 2013. Per primera vegada, després de molts anys i gràcies al relleu de la nova especialista, la professora M. Paz López, els assistents vam poder comentar obertament la necesitat d'un canvi en el contingut i estructura d'aquestes proves per tal d'adaptar-nos al nivell real d'aprenentatge significatiu que poden assolir els alumnes en dos anys de grec i mantindre l'entusiasme. 
El problema, però, és que si s'aprova el nou anteprojecte de llei LOMCE (esperem que les firmes ho aturen) el selectiu desapareix com l'entenem actualment i, lo pitjor, el grec, convertit en mera optativa i sense diferenciació progressiva d'assignatures Grec I i Grec II en el nou curriculum propost per Wert, acabará probablement desapareixent per falta d'alumnes que triarán d'altres matèries com ara Història de l'Art o una segona Llengua extrangera.
Però qui sap si potser cal esborrar tot i començar de zero.
Mentrestant, nosaltres continuem jugant en primer curs, per tal d'usar la llengua al temps que ens divertim.
Deixe ací les fitxes i les instruccions d'un joc de cartes que ferem ahir basat en el material Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, per si algú vol descarregar-s'ho.
Feliç halloween a tothom.
ANTHROPOS.KARTES