dissabte, 17 de març del 2007

Salus per aquas

Jacuzzi, aquarunning, hot tub, aquafitness, són alguns dels anglicismes que s'han posat de moda últimament i amb els quals en les societats anomenades de "progrés" -amb calés suficients per pagar l'aigua que no tenim dels camps de golf-, designem tota una mena d' aparells o esports nous relacionats amb l’ús de l’aigua i la salut.
Les propietats medicinals de l’aigua son, però, ben conegudes des de l’antiguitat. No és casual que emprem paraules com ara balneari, talassoteràpia, solàrium, cromoteràpia, vaporarium i d'altres semblants amb arrels gregues o llatines. Sovint e
mprem una altra l ’origen de la qual pareix més dubtós: spa.
En la circular que l’ajuntament està enviant recentment per donar a conèixer, entre altres innovacions urbanístiques de la ciutat -abans de les eleccions, per suposat-, les instal·lacions del Complejo Deportivo Municipal de l’antic “matadero”, he trobat un exemple d’aquesta barreja lingüística: “els abonats poden fer ús de la zona wellness que compta amb frigidarium, bany de vapor, sauna i els hidromassatges…”

El pròxim dimarts tindrem ocasió de conèixer una mica més com aprofitaven l'aigua els romans que visqueren al poblat de Lucentum. Coïncidint amb el dia mundial de l'aigua, el dijous farem una prova-control-test, o com vulgueu dir-li, sobre els banys termals i altres construccions d'aquest jaciment arqueològic. Ací deixe unes presentacions que vos poden servir per anar preparant la visita.



Get your own Box.net widget and share anywhere!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada