divendres, 4 de maig del 2007

Ρωμαϊκή αγορά- Βιβλιοθήκη Αδριανού

A les afores d’Atenes s’han establert les noves dependències del Ministeri d’Educació i Assumptes Religiosos (en l´antic edifici del carrer Mitropoleos s´ha quedat només el ministre amb el seu secretari). Al costat d’aquest nou edifici s´ha construit un gegantesc centre comercial anomenat The Mall!

La falta de lloc era també un problema en l´època antiga. En temps de Cèsar el centre comercial d’Atenes es va desplaçar a un nou mercat, construit al costat de l’antic, quan aquest es va quedar ja petit. Les restes que avuí podem veure són: la porta d’Atenea (Πύλη της Αρχηγέτιδας Αθηνάς), les columnes del passatge (στοά, on es situaven les tendes i magatzems), la torre dels vents (Πύργος τών Ανέμων, un edifici amb la última tecnología de l`època, amb un mecanisme de mesura del temps que emprava el vent, el sol o l´aigua els dies de pluja, construit per l´astrónom Andrònic), i restes dels lavabos públics.

Just al costat del mercat romá es trobava el centre cultural de la ciutat, amb la famosa biblioteca construída per Adriá el 132 d. C. Ací estaven depositats els manuscrits i papirs enrrotllats en cilindres. D´aquesta biblioteca queda només un dels murs. De les sales de lectura o de conferències adjacents ens podem fer una idea grácies a les columnes que encara es mantenen en peu. Pausanies descriu el lloc així:

Αδριανὸς δὲ κατασκευάσατο μὲν καὶ ἄλλα Αθηναίοις... τὰ δέ ἐπιφανέστερα ἑκατόν εἰσι κίονες φρυγίου λίθου. πεποίηνται δὲ καὶ ταῖς στοαῖς κατὰ τὰ αὐτὰ οἱ τοῖχοι. Καὶ οἰκήματα ἐνταῦθα ἐστιν ὀρόφῳ τε ἐπιχρύσῳ καὶ ἀλαβάστρῳ λίθῳ, πρὸς δὲ ἀγάλμασι κεκοσμημένα καὶ γραφαῖς. Κατάκειται δὲ ἐς αὐτὰ βιβλία.

Adriá va construïr també altres edificis per als atenesos ... entre els més visibles están cent columnes de marbre de Frigia. Els murs de la columnata están fets amb el mateix material. Hi ha també altres edificis amb decoració al sostre d´or i pedra d´alabastre, amb ornaments d´estatues i pintures. Al seu interior están depositats els llibres.

Mercado romano-Biblioteca de Adriano

1 comentari:

  1. Gràcies per fer referència a Pausanies.
    Veig, amb gust, que també el segueixes.
    Ah! gràcies per la música que estic sentint en aquest moment.

    ResponElimina