dilluns, 29 de setembre del 2014

I Certamen Hermes: recollida d'un emotiu premi

Aquest cap de setmana els representants del video Unicornios y mitos con dríacos, guanyador de la modalitat en llengües modernes del Premi del I Certamen Hermes, hem estat en Sagunt arreplegant el premi en companyia dels xicons d'Estepona, guanyadors de la modalitat en llengües clàssiques, dels amics de les associacions Ludere et discere, Culturaclasica.com i de les responsables de la Saguntina Domus Baebia. En el record de tots ha estat el nostre benvolgut Hermes, en memòria del qual s'organitzava aquest entranyable concurs.
El premi no era en metalic. Ja ho sabiem quan vam participar. Ens interessava sobre tot col·laborar en la iniciativa. Mai pensavem que puguerem ser seleccionats. Tot allò que hem fet, el que hem aprés de cultura grecoromana i de l'antiga ciutat de Sagunt, les risotades que ens hem pegat, l'experiència de conviure durant un breu cap de setmana fora de casa, les amistats que hem fet, tot el viatge en definitiva, han valgut molt més que els diners que ens hagueren pogut donar.  

Després de l'acte inaugural i l'entrega de diplomes i la placa commemorativa en la Domus Baebia, de la mà d'Amparo i Charo la vesprada de dissabte la vam passar coneixent cóm vivien en general les dones romanes, des de la infantessa fins a la maduresa. Vestint les robes corresponents, cadascuna de les nostres xicones va encarnar un moment diferent en la vida d'una femina romana. Després vam fer un taller d'escriptura i superstició; cada participant es va fer la seua pròpia butla de la sort. Algú va escriure, segur, que desitjava no ploguera al día següent. I aixina va ser.

Diumenge vam visitar un parell de restes de la ciutat romana, la Domus dels Peixos i la Via Portici, acompanyats per una de les arqueòlogues responsables de l'excavació. Ens vam imaginar cóm podia ser tot en aquell moment històric i les coses que segurament hi ha sota els edificis moderns. A continuació vam conèixer, de nou en la Domus, alguns elements característics dels jocs romans i el teatre. Voluntàries per fer de gladiadora no van faltar, per suposat. Mentre apreniem qüestions d'arquitectura romana, com ara l'arc de mig punt, i les diferències entre els espais teatrals grecs i els romans, fora plovia. A l'eixida va surtir el sol. Esl núvols se n'anaven perquè puguerem disfrutar de la pujada al teatre. Allà vam corroborar l'acústica, vam averiguar d'on ve allò dels "vomitoris" i vam entendre el perquè de la polèmica sobre la restauració dels anys 90.

Només em resta agraïr des d'ací a Rayane, Gema, Marina, Iris i Marta per la seua col·laboració, el seu interés i saber estar. Agraïments a l'equip directiu de l'IES Cotes Baixes per facilitar el desplaçament i ajudar en l'organització de l'eixida. I sobre tot a tots els membres organitzadors d'aquesta emotiva activitat, per l'acolliment i il·lusió que contagien.


Per a la resta de fotos punxeu sobre els links de la Domus Baebia i Ludere et discere!

1 comentari:

  1. Gracias a las chicas de la Domus , a Santi , a los compañeros y a la gente majísima que se ofrecieron a mostrarnos un poco de Sagunt y a hacer todo lo posible para que estuvieramos a gusto , fue un fin de semana inolvidable . Descubrimos como era la mujer romana ,aprendimos bastante cultura y sobre todo pasamos un fin de semana la mar de entretenido ; una pena que no pudieran venir todos nuestros compañeros , pero aún así disfrutamos muchísimo de la salida.Gema.

    ResponElimina