dijous, 25 de juny del 2009

Recapitulacions finals

Les classes van acabar ja fa dies. De l'estrès dels exàmens finals ja ens hem oblidat. De fet vam començar a relaxar-nos una mica abans de finalitzar el curs. En aquestos dies, entregades i assimilades ja les notes, repartides les orles i fets els sopars glamourosos de costum, i mentres uns arrepleguen els sobres de matrícula i els altres tramiten la preinscripció a la universitat, als professors només ens resten reunions de Departament, claustres i memòries.
Aquest post és doncs el balanç final de curs.
Un altre curs ha passat volant. Com sovint, em queda el dubte de si l'he aprofitat completament o si podria haver fet altres coses més profitoses amb els alumnes.
Enguany hi ha dos comentaris que m'han deixat una mica descol·locat:
"Ja no somos importantes!" em va dir una de les tres gràcies de 2n. Dedicat més a enganxar als de 1er en l'estudi dels clàssics mitjançant els recursos digitals, Afrodita reclamava d'alguna manera amb aquesta frase la meua atenciò internauta. Els vaig dedicar algun post que altre per tal de que comprengueren que seguien sent importants per a la meua tasca docent com des del primer dia. Entrenades en la dinàmica dels recursos digitals totes tres seguiren les indicacions puntuals que les he fet pel blog per preparar de pe a pa el discurs de Lisias. Amb açò i la seua constància i treball han conseguit superar els exàmens del selectiu sense cap problema.
Els resultats tant de grec com de llatí han estat excel·lents i des d'ací els felicite a tots.

Potser dintre de poc ningú no se'n recorde de l'ablatiu absolut o dels verbs contractes. N'estic, però, segur que a tots els acompanyarán per sempre les històries de Diceòpoli, Iulius i les seues families. Espere a més a més que en el futur, quan pensen en aquestes assignatures minoritàries que van cursar com adolescents, tiguen bons records del seu professor, que va intentar cumplir el temari i al mateix temps obrir-los un món, el antic, on poder tornar algun dia per trobar respostes als nostres problemes i inquietuts, que són els mateixos que ja tenien grecs i romans.

L'altre comentari me'l fa, anònimament i mitjançant la darrera enquesta, una alumna una mica decepcionada del curs, que pensava que aquestes matèries li servirien per tindre una vida més agradable o així li havia paregut en el video de propaganda que li van passar l'any passat. Tenia tota la raò, de sovint perdem de vista la finalitat última de l'educació, aprendre per a la vida i no per a l'escola.¡, tant alumnes com professors i autoritats acadèmiques. Si a aixó li afegixes la idea de que des que neixem estem anant-nos una mica cada dia, tothom coincidirá en que cal doncs aprofitar el temps al màxim, per aprendre a ser feliços, fins i tot en l'escola. Així ho hem intentat almenys, llàstima que no hi tinga cabuda en el nostre sistema la intel·ligència emocional. D'haver pogut o sabut valorar la creativitat, aquesta alumna hauria acabat exitosa el curs. Només la puc felicitar, a ella i als que com ella s'han esforçat de debò, recordant-los l'ideal de Ghandi quan deia aixó de viu com si anares a morir demà, apren com si fores a viure per sempre.

Tant de bò puga comptar amb tots els alumnes que han demostrat el mateix interés i qualitat humana en la matèria optativa de Referents clàssics, per deixar còrrer la imaginació, si és que el Grec ens ha resultat una llengua massa complicada. Potser el profe no ha sabut explicar-vos-la millor, o potser hauria calgut haver anat a una illa de l'Egeu per poder practicar una mica!

En qualsevol cas, n'estic prou satisfet del que hem après i viscut junts enguany en aquest curs de 1er. Els resultats de l'enquesta són en general positius.
Només em resta agrair-vos la paciència i desitjar-vos a tots un feliç estiu, inclosos els que s'han despistat. A Setembre teniu una segona oportinitat.

Als que comencen el nou camí universitari animar-los a que seguisquen amb entusiasme l'opció triada. El Cotes és ja la vostra casa.

Molt a gust he treballat també amb els alumnes de Fonaments lèxics que han mostrat un gran interès vers la matèria. Supose que el fet d'haver treballat en ret mitjançant el blog col·lectiu ha augmentat la motivació. Estic satisfet dels resultats, crec que tots hem aprés un fum de paraules que algun dia tots emprareu. Espere que pugan acabar en algún moment el curt que hem començat. Llástima que no puga tindre-vos a tots l'any que ve en l'optativa de Referents clàssics.

Em permetreu finalment que agraïsca a la meua companya Neli per la seua ajuda i simpatia. Li desitjem també el millor des d'ací en el seu proper curs i li augurem molts d'èxits en la seua vida professional, perquè s'ho mereix.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada