dissabte, 30 de maig del 2009

Orles d'un nou acomiadament

Un any més hem celebrat la cloenda del curs de 2n de Batxillerat amb l’entrega de les orles. Com sempre ha estat un acte emotiu. Els alumnes, engalanats amb els seus millors trajes i vestidets de la temporada d’estiu, ens prepararen ahir a professors i pares un resum dels dos darrers anys al Cotes Baixes. No han faltat els tradicionals premis als millors professors i als més “cabroncetes”, els discursos d’agraiment amb cert to nostàlgic, ni tampoc el power point amb les fotos dels millors moments d’aquestos anys, incloses les parelletes d’enamorats agafats in fragranti pels corredors del centre. Enguany, però, ha hagut molta pose i molt de glamour a l’estil Hollywood. Només faltava l'alfombra rotja. Conseqüència, potser, dels temps que vivim on la imatge juga un paper tan important.

Però jo em quede amb el contingut. Més enllà dels flash i sota el maquillatge, he pogut veure xiquets i xiquetes conscients del pas del temps, alguns satisfets de l’esforç realitzat i contents per la recompensa, d’altres potser una mica tristos per no haver pogut rendir suficient, però tots il·lusionats i nerviosos davant dels nous reptes que els esperen. I com de costum, totes les emocions han esclatat al sopar i, sobre tot, en la disco. Alliberats finalment de la tensió, les corbates i els tacons, els nostres ja ex-alumnes s’han entregat al ritme frenètic de les últimes cançons de moda que alguns professors hem intentat seguir sense molt d'èxit. Aleshores, cubata en mà i envoltats pels raigs làsser, les rialles, els abraços i confidències entre alumnes i professors han estat l’última part d’aquest conegut guió.
Però açò encara no s’ha acabat del tot. Un parell de classes de repàs i només restarà ja demostrar una vegada més el que hem aprés. Després qui sap ja si ens tornarem a veure. A l'institut em trobareu quan em necessiteu.
Sort a tots. En especial als meus antics alumnes de llatí i, com no, a les tres gràcies, les xiques més importants de la promoció clàssica 2007-2009, Afrodita, Selene i Dafne.

dimecres, 27 de maig del 2009

LVCENTVM: test

Doncs no, no m'havia oblidat. Zeus ja no el tindrá que fer, perquè s'ha donat de baixa (des d'ací et desitgem el millor, carinyet. Ja ens contarás com et va la vida de currant!), però Epsilonypsilon haurà de fer aquest examen i entregar-lo abans del proper dilluns 1 de juny.
La resta podeu fer-lo per pujar nota.
Es pot descarregar des d'ací, però haureu de donar-vos d'alta en Scribid. (Atenea28 i Alfaomega trobarán allí les unitats que estem veient en les classes complementàries de grec dels dimecres!) L'altra opció és baixar el document des de l'ΑΙΓΙΑΛΟΣ virtual, on també l'he deixat.
Oscula omnibus!
LVCENTVM: Test LVCENTVM: Test santi Examen sobre los restos arqueológicos de Lucentum (Tossal de Manises) Alicante

diumenge, 10 de maig del 2009

Η ΟΔΟΣ

Vos propose un últim enigma abans d'acabar el curs. En aquesta ocasió, a banda del positiu de rigor, qui primer done resposta satisfactòria a les preguntes plantejades obtindrà un petit regal relacionat amb l'enigma. Tots els intents, comentaris i aportacions seràn valorades, i serè indulgent amb els errors, com de costum. Es que teniu un profe que és un sant!

Qüestions:
  1. Qué és aquest document ? Per què está en llatí?
  2. Qui l'expedix? A qui?
  3. En quina ciutat? Quin és el seu significat etimològic ?
  4. Què volen dir les abreviatures Dnum i Dni ?
  5. En quin cas están les paraules sigilli, sigillo? Quan parlem de ceràmica romana què voldrà dir aleshores "opus sigillatum"?
  6. Què volen dir les expressions voti causa i pietatis causa? Coneixes algun altre llatinisme paregut?
  7. Amb quin cas van les tres preposicions del text ? Què indiquen?
  8. Recordes les perífrasis initium facere, impetum facere? Al text hi ha una construcció semblant. En aquest cas, però, el C.Directe del verb és tota una frase. De quin tipus? (compte amb visitasse, un infinitiu de passat!).

dimarts, 5 de maig del 2009

La bellesa del cos ( i de l'ànima)

Malgrat els examens i treballs finals de curs, nosaltres hui ens hem atrevit a fer una eixida extraescolar al MARQ i les restes arqueològiques de LVCENTVM. Perquè les coses que hem vist i après en aquests indrets no les podiem aprendre dintre de quatre parets i, a més a més, era una oportunitat irrepetible. Mai tornarem a contemplar junts tantes peces i tan boniques de la Grècia antiga a Alacant.



Hui sabem tots una mica més d'anatomia, com ara què són les sutures craneals o el fet que homes i dones tenim el mateix nombre de costelles; de física i que la fusta només no es desintegra amb l'aigua i el foc; de ciències naturals i la triada mediterrània d'oli, vi i blat; de prehistòria i el descobriment del foc i l'ús dels metalls; de filosofia, per allò de "només sé que no sé res", que deia el lleig de Sòcrates; o d'història antiga i les lluites entre romans i cartaginesos.
Hem recordat també el significat i etimologia de paraules com diàfan, empatia o tossal. Hem resolt els enigmes de l'esfinx, hem incorporat al nostre disc dur de llengües clàssiques mots com frigidarium, opus sigillatum, opus signinum, νεκρόπολις, συμπόσιον, sabem com enterraven els romans els seus morts, quin era l'ideal de bellesa dels grecs, la importància de la fertilitat en el món antic, la presència de l'erotisme en la seua cultura o les pràctiques sexuals més habituals d'aleshores. I al final hem conegut la història secreta de Jacint.
Però sobre tot ens hem divertit una mica enbrutant-nos amb fang o escoltant un pareill de xistes roïns a l'autobús, hem disfrutat del sol i la brisa marina en un entorn privilegiat, hem sentit la necesitat de valorar el nostre patrimoni i respectar el medi ambient -gràcies per no fumar!-, i hem comprovat a més a més com la gent s'esforça per parlar en valencià o com hi ha gent que tracta de fer la seua feina el millor possible, amb entusiasme, el mateix que haveu demostrat vosaltres seguint totes les explicacions, malgrat la calor i la caminata.

Gràcies a tots pel vostre interés.

Espere amb curiositat els vostres comentaris, cròniques i treballets.
Si voleu més informació o fotos sobre Lucentum punxeu sobre la senyalització qui hi trobareu en aquest mapa, fet per un altre col·lectiu amb entusiasme, els professors de Chiron.


Ver Hispania Romana en un mapa más grande

Per a l'exposició del MARQ i el discòbol visiteu aquesta pàgina oficial.