dimarts, 11 de setembre del 2007

No pasarán, o sí

És inevitable. Si no és a l'hora de dinar, després dels Simpson, és per la nit en la radio, però sempre surt algún polític fent declaracions que em posen de mala llet.
La ministra de Educació, Mercedes Cabrera, anunciava hui que els estudiants de batxillerat podrán passar de curs amb quatre assignatures suspeses. L'objectiu d'aquesta nova mesura, se'ns diu, és evitar l'abandonament dels xavals. No sabem de moment si és un projecte de llei que neix amb la intenció d'afegir-se in extremis abans de les eleccions a la ja polèmica LOE. Vull pensar que la señora ministra d'educació acabará finalment retirant aquest projecte com va fer també fa poc la seua colega de sanitat amb el tema dels vins, per altres raons.
Amb aquesta mesura evitaríem segurament l'abandonament dels estudiants de primer de Batx amb majors dificultats d'aprenentatje, però crearíem nous problemes en segon curs. Els promocionats d'aquesta manera mai no podrien seguir el ritme establert per les proves selectives d'accés a la universitat. Una mesura similar existix en l' ESO i tots sabem quins són els resultats dels alumnes que passen amb tres assignatures suspeses.

Però les declaracions que pitjor he rebut hui no han segut aquestes, sinò les del president Zapatero. El bò de ZP ens tornava a recordar que l'economía del país va de categoría, emprant un símil futbolístic. Espanya és leader en la Champions League de l'economía xé!
I jo ara em pregunte, si l'economía, la macroeconomía és clar, va tant bé, ¿per què no s'invertix més en educació? Per què no es dediquen més mitjos per millorar de debò la qualitat de l'ensenyament? No parle ara de la (des)atenció al professorat, j'ha ho he fet en un altre lloc. (Per cert la ministra no ha pensat alguna mesura per evitar l'abandonament dels professors?)
Si parlem dels alumnes, per què no es fa un seguiment seriòs que detecte els verdaders problemes de cada cas? La mesura més rápida i barata per evitar el fracàs escolar sería no donar notes directament o, millor, llevar els examens, au! Si aquesta idea no agrada, li'n faig un altra proposta a la ministra, (més costosa, aixó sí, però com l'economía va tan guay): que els instituts funcionen durant l'estiu amb classes de repàs i professors de la borsa de treball en atur. Açò sería realment donar atenció a la diversitat i primar la igualtat d'oportunitats pròpies d'una concepció democrática de l'ensenyament.

Aquest post l'escric en qualitat d' ex-tutor de Batx que es sent una mica frustrat per no haver tingut més temps disponible al llarg del curs per detectar i tractar amb ajuda de la nostra psicòloga els problemes personals que han tingut aquells xavals que, malgrat l'esforç, no han pogut finalment treure's el curs. Amb la mesura hui anunciada hauríen quedat ben contents.

2 comentaris:

  1. En verdad pasará que necesitaremos nosotros un abandono con tanto caos de alumnos con 1, con 2, con 3, con 4, con ninguna, con todas. Ufff

    ResponElimina
  2. Sindica el teu blog a Planeta Educativo perquè et puguem llegir

    ResponElimina