diumenge, 11 d’octubre del 2009

Ágora: l' enigma del cercle

Comencem hui, ara que estem de pont, una nova temporada d'enigmes.
La idea és la següent: es planteja un repte o xicotet treball de recerca i donem un plaç per trobar la resposta correcta. El primer alumne que resol l'enigma i vol rebre un positiu, a banda de l'admiració dels demés :), el puja normalment a la nostra wikipedia. Però, com que de moment encara no tots sabeu fer-ho, podeu entrar en la xarxa social (registreu-vos, si encara no sou membres) i penjar allí la solució (aneu a la columna dreta "añadir instantáneamente" i "post del blog", que funciona com un editor de textos normal). L'altra possibilitat, més fàcil, és emprar aquest blog, escrivint la solució en els comentaris d'aquesta entrada.
Per a aquest nou enimga aprofitaré la recent película ÁGORA.
A banda de l'A i Ω que surten en la portada de la Biblia, quan l'obisp Ciril l'alça per fer un jurament, en diversos moments del film surt una abreviació d'una paraula grega que hem vist en classe. Quina?
Pista: la solució está en el cercle!
En aquest video surt només uns segons! Heu d'estar molt atents.


Teniu de plaç per a resoldre l'enigma fins que lleven la peli de la cartelera.
Així que, si no heu vist la paraula que estem buscant en el video de dalt, aprofite per a recomanar-vos que aneu al cinema (fixeu-vos sobre tot en el vestuari d'alguns personatges).
Val la pena, vos emocionareu amb una història d'amor i passió intensa en tots els sentits, aprendreu moltes coses sobre el món antic grecoromà, les teories dels primers filòsofs i astrònoms, la importància cultural de la cosmopolita ciutat d'Alexandria, els conflictes socials i religiosos o la situació de la dona als els primers segles de l'era cristiana, al temps que comprendreu perquè aquesta película té un missatge totalment actual, dissortadament. La intolerància i el fanatisme són sempre botxins de la llibertat i el coneixement, vinguen d'on vinguen, i ens convertixen, com ens fa veure Amenábar, en formigues ignorants de l'infinit i meravellòs cosmos.
Aci teniu més informació interessant.

2 comentaris:

  1. santi com no sé deixar els enigmes en la wikipèdia tel deixe per ací:

    El que apareix dins del circul es el crismó, que està format per les lletres fregues I - X, inicials de Iesus Xristos; o per les lletres X (ji) - P (ro) que corresponen a les dos primeres lletres de Crist en grec.

    Espere que siga això

    ResponElimina
  2. Bon intent, Johane romane!
    Efectivament, has estat atent i has vist la X i la P juntes (΄Ιησούς Χριστός) envoltades per un cercle decorant crec que una esglèsia cristiana.
    Però la paraula que busquem és un altra, que sí hem vist en classe, abreujada dins d'un altre tipus de cercle, més xicotet.
    Pots seguir buscant (fixa't en el δούλος) i posar ací la solució (no he obert finalment cap carpeta en la wikipaideia per a aquest enigma, per aixó no podies fer-ho!) o en la xarxa social.
    Tens doncs mig possitiu, que et lleva el mig negatiu de l'altre dia!!
    Ánims.

    ResponElimina