dilluns, 5 d’octubre del 2009

El dia (a dia) del docent

Cada dia celebrem el dia de. I tots passen sense pena ni glòria, el dia de la dona, el de la fam, el de l'aigüa o el dia de la pau, i tots els anys seguim tenint els mateixos problemes que intentem recordar any rere any. Una altra cosa són el dia del pare o el de "san valentín", és clar, concebuts només per a consumir i per tant incompatibles amb els altres dies d'intencionalitat altruïsta, pacifista, ecologista, etc.
Hui era el dia del docent, i jo quasi no m'entere. Ningú no m'ha felicitat, xé!
Però, per què necesitem fixar un dia del docent? I qui el fixa en el calendari?Les reivindicacions del professorat són ja conegudes: necesitem més recursos, formació i que se'ns tinga en compte a l'hora de decidir reformes educatives.
Aquestos dies, però, el que està surtint als mitjans de comunicació és únicament el tema de l'autoritat. Algunes comunitats han fixat ja lleis que preveuen penes per als que agredisquen als professors, considerats a partir d'ara autoritats públiques.
Jo crec que els problemes de disciplina i falta de respecte en classe, com els de casa, no es solucionen llegislant. Ens cal, sens dubte, més educació, per a que els nostres joves no acaben veient en el "botellón" la major diversió possible del cap de setmana.
En les famílies hem passat de la por a la figura paterna i de l'ús del vosté a l'amiguisme i la condescendència paternal. I en l'escola hem passat de l'excesiu autoritarisme dels professors d'altres èpoques dictatorials a la pèrdua de prestigi i importància social. La nostra tasca docent compta poc per a alguns pares, som qüestionats constantment i no pocs alumnes passen literalment d'allò que els professors diuen i no respecten les normes bàsiques de convivència. Tractar de recuperar l'autoritat a base de lleis amb penes disuasòries és simptomàtic d'una societat en crisi de valors cívics. És com haver de recordar a la gent que cal cedir el puesto en l'autobús o el metro als ancians o embarassades.
I vosaltres què penseu? Seguim la conversa, si voleu, en la xarxa social.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada