diumenge, 4 de febrer del 2007

Polèmica Lloba Capitolina

Era un dels simbols més coneguts de l'antiga Roma. La Lloba Capitolina, que defensa i amamanta els fundadors mitològics de la ciutat que esdevindria un imperi, pareix que té uns 1500 anys menys del que es pensava, segons la noticia que llegim en la revista Historia del National Geographic d'aquest mes.


Que els nadons Ròmul i Remo eren peces afegides a finals del s. XV ja ho sabiem. Ara els encarregats de la seua restauració ens confirmen els dubtes que havien manifestat temps enrere alguns especialistes sobre la originalitat de la lloba. Si fins ara el seu estil feia pensar més bé en l'època medieval i no en els temps dels etruscs -és a dir, al voltant del s. V a.C.- avui s'afegix un argument cientific. La figura está feta mitjançant una tècnica que suposadament els antics etruscos desconeixien, la fusió del bronze en un únic motllo, una tècnica desenvolupada sobre tot a partir del s. X.
¿Qui sap, però, si es tracta d'una còpia d'un original etrusc perdut en bronze o en un altre material? Tan se val si és o no estrusca. Constitueix una escultura única, una mostra exemplar de la fusió entre les arts plàstiques i la mitologia.
Els alumnes de 2n teniu que fer parada obligada quan esteu al Campidoglio.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada