dissabte, 17 de juny del 2023

Confraternitzant "inútilment" en Muro


Ahir vam fer la nostra última extraescolar del curs amb les xicones de 1er de Batxillerat. Aquesta vegada ens vam desplaçar a l'IES Serra Mariola de Muro per juntar-nos amb el seus simpàtics alumnes de Grec i Llatí i dur a terme diverses activitats, totes elles inútils des del punt de vista mercantilista i alienes a la tirania del benefici que promouen sovint en l'escola el món de l'empresa, el consumisme i les polítiques de la macroenonomia, però necessàries per fomentar el coneixement, l'única cosa que no s'aconsegueix amb diners, la llibertat, la solidaritat i els valors democràtics d'una societat justa.

Primerament, nosaltres els vam oferir un taller de cal·ligrafia uncial grega. Van reproduir en papir d'Egipte l'inici de l'Odissea d'Homer en el seu text original amb tinta i canya. A banda de conèixer l'origen i evoluciò de l'alfabet grec, aixina com els instruments i suports d'escriptura antics, ens vam posar en la pell d'escribes antics i copistes medievals i alguns van descobrir que l'art d'escriure a mà és un excel·lent exercici de relaxació, necessari per aprendre a viure lent. Les nostres xicones, que ja han fet este taller a classe, van aprofitar per acabar la reproducció de l'inici de l'Art amatòria d'Ovidi amb lletra gòtica i plumilla. L'any que ve parlarem del seu contingut i els consells seductors que recomana el poeta llatí i que li van costar el desterrament de l'autoritat imperial.

                                             

Després d'esmorzar, a nosaltres ens van parlar de la indumentària grecorromana i ens van vestir de dòmina romana, núvia romana i de xicona grega a la moda jònica. Vam aprendre curiositats d'aquella societat masclista, com ara què significava el nuc d'Heracles que portaven al cint les núvies, i vam recordar que sempre ha hagut classes i no tot el món podia costejar-se determinades vestimentes.  

A continuació, en el pòrtic del centre vam ballar un parell de dances populars gregues i alguna italiana, element cultural ancestral que agermana els èssers humans ja des de temps immemorials al voltant del foc i el menjar. Moltes rises i una miqueta de suor!


Gràcies a Lorena Molina per rebre'ns i preparar una aula tan especialment decorada i a totes i tots els seus alumnes per fer-nos gaudir d'una jornada enriquidora a nivell humanístic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada