dimarts, 23 de febrer del 2010

ΔΙΑΛΟΓΟΣ 5-6

Després d'un xicotet parèntesi, reprenem les nostres classes complementàries de grec I dels dimecres.
Ací vos deixe per a descàrrega els temes 5 i 6
DIALOGOS 5

ΔΙΑΛΟΓΟΣ 6

i el video-lliçò IV corresponent



Χαίρετε!!

dimarts, 16 de febrer del 2010

El sueño de Hipatia

Fa uns mesos ningú no la coneixia. Ágora, que ha estat mereixedora a criteri de l'Acadèmia de Cinema espanyola de vuit Goya, la ha rescatat de l'oblit. Estem parlant d'Hipàtia d'Alexandria.
La pel·lícula d'Amenábar ha despertat un gran interés per aquesta dona i les ventes de novel·les històriques i monografies centrades en aquest singular personatge han augmentat considerablement. Les llibreries están ara plenes d'obres noves o antigues reeditades sobre la filòsofa i astrònoma grega. Aprofitant l'èxit del film s'ha publicat fins i tot una novel·la basada en la mateixa història narrada per Amenábar amb el mateix titol.
Una de les novel·les més recomanables, la composició de la qual va coincidir amb la direcció d'Àgora, és El sueño de Hipatia, del prolífic José Calvo Poyato.
Vos deixe ací un fragment, per animar-vos a que la llegiu. És, sens dubte, una forma entretinguda d'aprendre moltes coses sobre aquest poc conegut periode de la cultura grecoromana.
Agraïsc des d'ací a l'autor pel permis que m'ha concedit per a poder publicar al blog aquesta desastrosa lectura meua.

dimecres, 10 de febrer del 2010

Xipre: ΖΩΝΤΑΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Viatjar és la millor opció per intentar compendre una mica millor con funciona el món i al temps conèixer's un mateix, si fa no fa.
Si a aquest viatge li afegim alguna classe de formació i didàctica amb companys d'altres països en un entorn especial, plè d'història, com és Xipre, aleshores la experiència no pot ser més enriquidora.
Al llarg de la setmana passada vaig tindre ocasió d'aprendre un parell de tècniques de motivació i dinamització per a l'ensenyament del grec, sempre dins de l'enfocament comunicatiu per tarees, en el seminari "Ζωντανά ελληνικά" organitzat pel Κέντρον Δία Βίου Μάθησης, dirigit per Α. Κυρίτσι, inclòs dins del Programa de Formació Permanent Comenius.

A banda de la fructífer intencanvi d'idees sobre metodologia, l'estància a Nicosia va estar de nou marcada pel crític context politic que coneix l'illa des de l'ocupació turca en 1974. Tot i que des que va entrar en la Unió Europea la situació a millorat una mica pel que fa al lliure trànsit de població "turco-chipriota" i "greco-chipriota" d'un costat a l'altre de la linea verda que talla la capital en dos, l'abandonament del patrimoni i els problemes socials derivats de la immigració il·legal continuen o, fins i tot, s'han agreujat, dissortadament.





Com que no és fàcil arribar a l'altra part de la Mediterrània, en l'anada em vaig detindre a Atenes. En l'Acròpoli vaig poder poder gaudir dels meravellosos Propileus, restaurats per fi i desprovistos dels andamis. Ineludible vista fou també la visita a l'esplèndid nou museu de l'Acròpoli.

També vaig tindre temps per visitar l'exposició itinerant sobre Eros i l'amor a Grècia al Museu d'Art Cicládic. La foto va dedicada a Susana!