dimarts, 19 de gener del 2010

Àgora i l'enigma del cercle: solució ?

Ho reconec.
L'últim enigma era una miqueta dificil. Jo mateix he necessitat consultar un expert en epigrafia.
En primer lloc calia estar molt atent a la pel·lícula per veure l'abreviació grega continguda en un cercle. Johanus Romanus va trobar sobre un rosetó de l'esglèsia el simbol dels cristians ortodoxos: les dos primeres lletres juntes del mot Crist en grec. Junteu dins d'una circumferència X i P i ja ho teniu.
Però allò que estavem buscant tenia que veure amb la cultura grecoromana. L'altre cercle que apareix constantment al film, a banda del que dibuixa Hipatia sobre la sorra del seu pati, és el titulus o inscripció que porten tots els esclaus de la casa d'Hipatia. Ací podeu veure un exemple.Fixeu-vos en el minut 1:20



Un titulus era una mena d'etiqueta per als esclaus. Tos havien d'estar identificats, bé amb un cartell penjant del coll, amb un collar o amb una marca incisa en la pell a mode de tatuatge, que rebia en grec el nom de στῖγμα, fet amb ferro candent sobre la front o en alguna altra part visible del cos. En aquestes inscripcions es podia informar de les característiques de l'esclau, el nom del seu propietari o el tipus de càstig que habia de rebre i qui l'havia manat.

Què signifiquen les lletres d'aquest titulus ΘΑ?
El primer que vaig pensar és en un estigma punitiu. Precisament en el número 2 de la revista Saguntina de 2006 el company Salva Muñoz, parlant dels tatuatges punitius d'época romana, ens diu: " Es sabido que Calígula a muchos hombres honorables los envió a la minas stigmatum notis. En estos tatuajes punitivos solía aparecer el nombre del emperador, o del castigo. Hilario se refiere a obispos condenados con una marca que recuerda ad metalla: podría ser MET o MD. Prudencio de Troya marcaba algunos capítulos de John Scotus con el signo (ΘΑΝΑΤΟΣ) de los condenados a muerte".
El problema és que no en sabem res de que cap esclau cristià d'Hipatia estiguera condemnat a mort. L'altra possibilitat és que faça referència al seu amo. El propi Salva em sugerix que probablement el titulus en qüestió siga abreviatura del nom del pare d'Hipatia, conegut com Θεών Αλεξανδρινός.



Fins que no trobem alguna altra posible explicació -i ha d'haverla, perquè de segur Amenàbar ha estat assessoreat per algun especialista- tancarem doncs el cercle.

El proper enigma será més facilet, vinga. El posaré la setmana que ve.

2 comentaris:

  1. No sé si me puede considerar experto en Epigrafía, en todo caso sí soy un apasionado de todo lo relacionado con la escritura latina.
    En cuanto a la transcripción del famoso collar de esclavo de Ágora que comentas la persona que la sugirió de facto fue nuestra compañera Conxa Pont, alma mater del taller de Indumentaria y Maquillaje en Ludere y Discere, en una reunión de amigos, en la que también estaban presentes otras dos amigas sabias. Una que se mueve por recoquinaria y otra que está todo el tiempo en un hortus.
    Así pues, gracias, Conxa, y a ver si nos vemos pronto.

    ResponElimina
  2. Gratias tibi ago, care collega Salva, per la visita i l'aclaració.

    Si hi ha algu per ací que en sàpiga d'epigrafia i transmeta la seua passiò amb la millor didàctica, eixe ets tu, per supost.
    Salutem plurimam.

    ResponElimina