dijous, 27 de desembre del 2012

ΟΔΟΙΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΑΡΚΤΟΣ



Δύο φίλοι τὴν αὐτὴν ὁδὸν ἐβάδιζον. Ἄρκτου δὲ αὐτοῖς ἐπιφανείσης, ὁ μὲν ἕτερος φθάσας ἀνέβη ἐπί τι δένδρον καὶ ἐνταῦθα ἐκρύπτετο, ὁ δὲ ἕτερος μέλλων περικατάληπτος γίνεσθαι, πεσὼν κατὰ τοῦ ἐδάφους τὸν νεκρὸν προσεποιεῖτο. 
Τῆς δὲ ἄρκτου προσενεγκούσης αὐτῷ τὸ ῥύγχος καὶ περιοσφραινομένης τὰς ἀναπνοὰς συνεῖχε· φασὶ γὰρ νεκροῦ μὴ ἅπτεσθαι τὸ ζῷον. 
Ὑποχωρησάσης δέ, ὁ ἀπὸ τοῦ δένδρου καταβὰς ἐπυνθάνετο αὐτοῦ τί ἡ ἄρκτος πρὸς τὸ οὖς εἴρηκεν. 
Ὁ δὲ εἶπε· Τοῦ λοιποῦ τοιούτοις μὴ συνοδοιπορεῖν φίλοις οἳ ἐν κινδύνοις οὐ παραμένουσιν. Ὁ λόγος δηλοῖ ὅτι τοὺς γνησίους τῶν φίλων αἱ συμφοραὶ δοκιμάζουσιν.  

Χρόνια πολλά! 

Los caminantes y el oso 
Marchaban dos amigos por el mismo camino. 
De repente se les apareció un oso. Uno se subió rápidamente a un árbol ocultándose en él; el otro, a punto de ser atrapado, se tiró al suelo, fingiéndose muerto. Acercó el oso su hocico, oliéndole por todas partes, pero el hombre contenía su respiración, por que se dice que el oso no toca a un cadáver. Cuando se hubo alejado el oso, el hombre escondido en el árbol bajó de éste y preguntó a su compañero qué le había dicho el oso al oído. -Que no viaje en el futuro con amigos que huyen ante el peligro- le respondió. La verdadera amistad se comprueba en los momentos de peligro.  

Feliz año!

dimecres, 19 de desembre del 2012

Orfeo y Eurídice




El grupo de 4t. de ESO de Latín, a pesar de ser numeroso, es un grupo que muestra bastante interés por la asignatura. Este interés ayuda a dar las clases aunque son un grupo muy hablador y esto rompe el ritmo de la clase por tener que estar llamándoles constantemente la atención.
Los contenidos y objetivos que hemos trabajado durante este primer trimestre del curso han sido:
- Los primeros días de clase se les pasó una “prueba inicial nivel 0” con el objetivo de conocer cuales eran sus conocimientos previos de la lengua latina. Aunque la prueba no fue muy satisfactoria en sus resultados si en la intención de empezar a trabajar vocabulario.
- Posteriormente hemos estudiado y realizado ejercicios sobre etimología latina con el objetivo de conocer el origen latino de nuestras lenguas habladas y escritas. Al final de este trabajo se realizo una prueba escrita o examen. El resultado de la prueba escrita a grandes rasgos fue satisfactorio.
- También estudiamos y realizamos ejercicios sobre el cuerpo humano y sus partes con el objetivo de conocer el nombre de las partes más importantes del cuerpo humano y también ir ampliando vocabulario. Al final también se les pasó una prueba escrita que tuve que repetir por que la primera fue muy desastrosa en cuanto a las calificaciones obtenidas por los alumnos, el resultado de la segunda fue mucho mejor.
- Se ha trabajado también los números romanos y un dialogo con numerales romanos con el objetivo de ampliar vocabulario y conocimiento de los números.
- En el ámbito de la cultura clásica los alumnos han realizado trabajos de exposición y escritos sobre “los dioses latinos y griegos”, se ha trabajado la figura del Cesar y de Hércules con el objetivo de conocer la historia y cultura grecolatina.
- Finalmente, y siguiendo el objetivo anterior, han visto y representado una historia de la mitología: “Orfeo y Eurídice”. El trabajo llevado a cabo por los alumnos ha sido fenomenal y su interés mostrado en la preparación y representación ha sido muy satisfactorio. Todo este trabajo se ha englobado dentro de una campaña de promoción y defensa del Latín y la Cultura Clásica: “Yo conozco mi herencia”. Dicha campaña tiene la intención de denunciar y dar a conocer públicamente el menosprecio por estos conocimientos en el proyecto de ley de educación promovido por el actual gobierno.
Finalmente señalar que todo este trabajo ha sido un reto para mi y he intentado aproximarme junto con los alumnos a un mundo de conocimientos que aunque alejados en el tiempo son muy cercanos a nuestra cultura e historia actual.
Desde aquí, solo me queda animar a los alumnos de 4t de Latín a que ese interés mostrado en algunas actividades vaya a más y que no se cansen de tener curiosidad por conocer “cual es su herencia”. Animarles también a que la obra representada “Orfeo y Eurídice” sea el preámbulo de otras obras en las que todos ellos sean grandes actores y no meros espectadores de lo que sucede en su entorno más próximo.
Paco Martínez

dimarts, 18 de desembre del 2012

Nosaltres coneixem la nostra herència

Una última entrada abans de que s'acabe el món.

Començava el curs amb cert desànim, contagiat del desfici general que s'ha instal·lat en la nostra societat amb les darreres mesures que s'han aplicat, dolorosament e injusta, per pal·liar, suposadament, una greu situació econòmica que, efectivament, d'altres han generat.
A poc a poc, però, i malgrat que res no ha millorat, sinò que, ans al contrari, amb el recent l'anteprojecte de la LOMCE, es dibuixa sobre el panorama educatiu l'amenaça d'un retrocés preocupant, he anat recuperant les ganes de publicar al nostre racò de comunicació virtual, aquest ΑΙΓΙΑΛΟΣ particular. I ha estat fonamentalment gràcies a l'interés que he vist sobre tot en els alumnes de 1er de Bachillerat.
Els resultats acadèmics han estat quasi perfectes, malgrat puntuals absències que en algún moment m'han inquietat. L'atenció a classe es bona i també la participació a l'aula virtual (potser ens caldrá insistir una mica més en l'apartat de creació col·lectiva dels glossaris).
He de dir també, xiquets, que em recompensen força els vostres feedbacks i les valoracions positives que feu, a classe o mitjançant els comentaris al blog, de la feina que faig i el temps que invertisc prepararant els materials digitals per al vostre millor aprenentatge, cosa que no sempre han manifestat tan espontàniament altres grups passats. Gràcies, de debò.

La millor prova de l'entusiasme d'aquesta nova prole d'humanistes ha estat el video que presente a continuació. Aprofitant que alguns estaven a Suècia, la resta ens hem posat amb eixe primer video que tantes vegades m'havien demanat fer. I ho hem fet participant en una iniciativa en defensa dels nostres estudis. Ens hem sumat així a tants i tants alumnes i professors que, creient en el valor intel·lectual i emocional que ens aporten els clàssics i que tanta falta ens fan hui, han inundat la xarxa amb els seus videos grecoromans.
Aquest fenòmen internauta ha estat també una segon factor que m' ha ajudat a continuar la nostra tasca docent amb forces renovades. Ha estat molt encoratjador veure tanta gent implicada en un projecte d'aquestes característiques. Aquest és el mapa de tots els participants. Impresiona!

Mostra Evento "Yo conozco mi herencia, ¿y tú?" en un mapa més gran


I ací teniu l'enllaç als videos fins ara penjats a la xarxa, per si voleu xafardejar una miqueta, cosa que recomane.
 

Agraïsc també la col·laboració dels companys Àngels Serra i Paco Martínez que han portat també a les seues classes la flama clàssica. En un altre post veureu el video dels alumnes de Llatí de 4rt, juntament amb les valoracions del seu professor.
Aquest és el que van fer els alumnes del Batxillerat Cientific i Tecnològic, amb el que ens demostren que allò de la separació entre lletres i ciències és una fal·làcia.


Per la nostra part, el alumnes de l'Humanístic han tractat de conèixer el mite de les edats, en la versió d'Ovidi. Hem vist fins a quin punt està d'actualitat, dissortadament, perquè sembla seguim en molts aspectes en l'època de ferro. Després de comentar el text en la seua traducció castellana el vam gravar, per a la qual cosa haguerem de fer primer un taller exprés de teatre que ens servirá per a futures activitats. La lectura dramatitzada, malgrat alguns detalls d'accentuació, ha quedat molt bé. I té mèrit, perquè amb el nostre llatí elemental era difícil posar el tò més adient a unes paraules el significat del qual en gran part se'ns escapava. Ha quedat també genial el sentit que li hem donat al video amb les imatges que acompanyen les paraules de l'autor llatí. Aquesta part ha estat la més complexa, però ja heu vist que per a que tot surta el millor possible cal esforçar-se. La via ràpida no porta enlloc. 
I per últim el video amb subtitols ens servirà de reforç de l'altra llengua nostra.
  

Dels alumnes de 2n de Batxillerat també m'agradaria comentar alguna cosa.
En grec sembla anem agafant-li el fil a Xenofont, després de patir una miqueta al començament amb els exercicis d'introducció gramatical. Els resultats van millorant, cosa que es reflexa en les tres vostres caretes. De l'apatia inicial hem anat passat a un tímid somriure. O potser tot funciona millor amb un caramelet d'eucalipte?
Els llatins s'han recuperat ja també del xoc inicial i s'han adonat que l'única cosa que cal fer és ficar-se amb els textos. Això i estar atents a classe. Alguns seguixen amb la xerrameca de l'any passat, que potser els ha passat factura. D'altres necessitaran ja un reforç per tal d'arribar a juny sense problemes. Estem també aprenent a fer treballs en parella i a presentar-los en classe, oblidant-nos, si pot ser, de l'estèril talla i pega i la reproducció estil cotorra al que esteu acostumats. Això i també a veure que en sintaxi, com tot en esta vida, no hi ha sempre una única versió de les coses.
Aprofite per ficar ací una foto vostra que tenia pendent. Aixina podeu comprovar quant heu canviat i recordar aquells despreocupats dies en que experimentavem amb el grec del tio Diceòpoli!



Servisca aquesta entrada com a acta de la 1ª avaluació, al temps que felicitació nadalenca per a tothom i totdona!
FELIÇ ANY NOU
Καλὰ Χριστούγεννα καὶ εὐτυχισμένον το νέον ἔτος 2013!
Natale hilarum et novum annum faustum !!


 

dilluns, 17 de desembre del 2012

El video de l'univers

Què us sembla, xiquets, si després d'haver-nos fet els suecs una miqueta, repasem allò del cosmos?

Gràcies a l'amic Fernando Blaya per la simpàtica col·laboració.

dilluns, 3 de desembre del 2012

Xαῖρε, ὦ Ἰωάννα!


Marchando ya un video dicharachero, para el tema de los saludos!
Gràcies a Joana, per la seua simpàtica col·laboració.

divendres, 30 de novembre del 2012

Post per a Núria

Este és uno d'eixos posts que s'escriuen amb emoció.
Perquè emocionant ha estat la classe de grec de hui.

Ens ha vingut a veure una exalumna, Núria Agulló, una de les primeres que vaig tenir en arribar al Cotes i de qui guarde molt bons records, gràcies a l'alegria amb què participava en totes les propostes teatreres que ferem aquell any, com ara la Familia Lucentina, Cuéntame Eufileto o Jo estuve allí.

Núria ha estat estudiant periodisme aquestos anys a València i ha tingut també oportunitat de viatjar en qualitat d'estudiant becada Erasmus a Portugal. Allà va poder triar un curs de cultura clàssica i, encara que sembla no li va resultar massa profitòs, segons ens ha contat, per culpa de la metodologia tradicional amb que s'impartia allà la matèria, va aprofitar per llegir l'Odisea i la Iliada. Encara que feia més d'un any que s'havia examinat d'Homer al païs veí, ha tingut el detall de preparar uns breus apunts per compartir amb tots nosaltres la seua experiència lectora amb l'èpica homérica i ens ha demostrat que allò que s'estudia amb passió no s'oblida mai.

Dels missatges i consells que ens ha donat em quedaria amb dos: la necesitat de viatjar, com tenia Odiseu, per seguir coneixent coses del món i la importància del treball en equip per aprendre dels demés i obrir-se a tothom.

Ha estat un plaer escoltar-la.
Hui ha segut uno d'eixos dies en què sens que aquesta feina sí val la pena.

dijous, 29 de novembre del 2012

Activitats i treballs sobre l'univers

Per a que no siga sempre tot llengua, aquestos dies hem vist algunes qüestions culturals del món grec antic relacionades amb la concepció de l'univers. Hem vist dos primeres fonts literàries, la Teogonia del poeta Hesíode i l'himne homèric a la Lluna, i ens hem apropat a l'explicació mitològica que donaren els grecs sobre l'origen del món, els fenòmens naturals, l'existència del més enllà o el destí, al temps que hem conegut les aportacions principals que feren a la ciència alguns dels astrònoms i geògrafs grecs.

Cosmos Les recerques que haveu fet vos servirán com a punt de partida per elaborar de cara als Nadals el vostre primer treball d'investigació que penjareu al blog d'aula en format digital i exposareu oralment a classe.

divendres, 23 de novembre del 2012

ΚΟΣΜΟΣ


Recapitulem, ara que arribem a la fi del nostre segon capitol, que compartisc ací amb qui tinga interés. ΚΟΣΜΟΣ 
Què hem après doncs a nivell gramatical?

En primer lloc l'existència de les tres declinacions gregues. 
Ja reconeixiem els masculins en -ος (ex. ἄνθρωπος. Llatí -us, tipus "dominus"), i neutres -ον (ex. ἄστρον. Llatí -um, tipus "oppidum"), que ara incloem en la 2ª declinació, així com els femenins en -α (ex. Ἀσία. Llatí  -a, tipus "Europa") i en -η (ex. Εὐρώπη), que ara sabem pertànyen a la 1ª. 
Ens em trobat ara alguns masculins de la 1ª, tipus ὁ πλανήτης, ὁ Ἅιδης, i un femení de la 2ª ἡ ἥπειρος. 
De la 3ª de moment ens hem fixat sobre tot en el mot ἡ Ἑλλάς. Intuïm, a més a més, que d'altres com ara Ἀπόλλων, Ποσειδών, Δημήτηρ serán també mots de la 3ª.

Hem aprés a més a més l'equivalent de frases llatines com ara "Italia in Europa est". "In Imperio Romano mulatae provinciae sunt". El grec no té cas ablatiu i la funció de CCL la fa el cas datiu, acompanyat de la preposició ἐν. Atenció, perquè l'article també es declina (dat. masc. τῷ, dat. fem. τῇ).
Coneixiem també alguns adjectius regulars, de tres terminacions, tipus καλός, καλή, καλόν (equivalent del llatí, per exemple, "bonus, bona, bonum"). Ara hem aprés d'altres com μικρός, μικρά, μικρόν, i un irregular: μέγας masc., μεγάλη femení (ja veurem el neutre). De dos terminacions ara hem trobat ὀλύμπιος (masc.fem), ὀλύμπιον (neutre), com en el capitol primer teniem ἀθάνατος, -ον.

Sabem que la 1ª persona sing. del present actiu acaba, com en llatí -o ("amo", "video", "audio", etc.),  en -ω (έγὼ γιγνώσκω); la desinència de la 2ª pers. sing. és -εις (llatí "amas, vides, audis"). De la 3ª persona de moment coneixem les terminacions de verbs contractes (que notem per l'accent circumflexe): -εῖ (tipus οἰκεῖ. Llatí -t), i el plural -οῦσιν (tipus οἰκοῦσιν. Llatí -nt). Les formes del verb èsser, ἐστίν (sing. Llatí "est"), εἰσίν (pl. llatí "sunt"), ja les coneixiem. Ara veiem que poden significar ser, haver o estar.

A nivell comunicatiu, a banda doncs de saber situar coses en l'espai, responent a la pregunta ποῦ; (llatí "ubi?") hem aprés a definir coses especificant el seu tamany quan responem a la pregunta ποῖος; ποία; (com?) (recordeu que en els exercicis pràctics empravem aquest interrogatiu per preguntar qui? quina?) També sabem identificar coses o èssers responent a la pregunta equivalent del llatí "quis?", (masc.sing) "quae?"  (fem. sing.), "qui?" (masc. pl): τίς; (masc.fem. sing.) τίνες; (masc.fem.pl).

Pel que fa al lèxic hem aprés com són en grec alguns accidents geogràfics, continents i pobles principals del món grec arcaic, quins eren, segons la mitologia, els habitants de l'inframón, els deus olímpics, o els noms dels planetes i astres de l'univers.

Crec  que está sent de profit. Només em preocupa l'absència puntual d'alguns alumnes. Espere no es confabulen els i ἄστρα pugueu vindre tots amb regularitat.

dimecres, 7 de novembre del 2012

Coneixement del medi


Ara que ja coneixem els noms i principals característiques d'alguns dels més importants èssers de la mitologia grega i podem també identificar alguns personatges històrics o llegendaris, anem a aprendre a situar-nos en el món físic grec. Amb aquesta introducció comencem el que seria una mena de "Coneixement del Medi" de la ESO, però com si estiguerem en una escola grega antiga!

dijous, 1 de novembre del 2012

Joc de cartes i PAU de Grec

El passat 25 tinguerem la reunió sobre les PAU de Grec per a 2013. Per primera vegada, després de molts anys i gràcies al relleu de la nova especialista, la professora M. Paz López, els assistents vam poder comentar obertament la necesitat d'un canvi en el contingut i estructura d'aquestes proves per tal d'adaptar-nos al nivell real d'aprenentatge significatiu que poden assolir els alumnes en dos anys de grec i mantindre l'entusiasme. 
El problema, però, és que si s'aprova el nou anteprojecte de llei LOMCE (esperem que les firmes ho aturen) el selectiu desapareix com l'entenem actualment i, lo pitjor, el grec, convertit en mera optativa i sense diferenciació progressiva d'assignatures Grec I i Grec II en el nou curriculum propost per Wert, acabará probablement desapareixent per falta d'alumnes que triarán d'altres matèries com ara Història de l'Art o una segona Llengua extrangera.
Però qui sap si potser cal esborrar tot i començar de zero.
Mentrestant, nosaltres continuem jugant en primer curs, per tal d'usar la llengua al temps que ens divertim.
Deixe ací les fitxes i les instruccions d'un joc de cartes que ferem ahir basat en el material Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, per si algú vol descarregar-s'ho.
Feliç halloween a tothom.
ANTHROPOS.KARTES

diumenge, 16 de setembre del 2012

A mínims

Comencem doncs nou curs.
I ja van vuit al Cotes Baixes. Serà, però, el primer que, per culpa de les retallades, estaré sol al Departament. 
Desaparegudes les optatives de Fonaments Léxics i Referents clàssics, i finalitzada l'experiència comunicativa amb el PQPI, enguany em faré càrrec dels llatins i grecs de batxillerat. El company de religió, el pacient Paco, haurá de bregar amb els de 4rt de llatí. 

Ilusió no ens falta, però sí que és veritat que, si mai no hem deixat d'estar preocupats per la fràgil situació de les clàssiques, ara, amb la crisi, la manca de recursos a l'escola pública i el ninguneix dels docents per part de l'administració, estem tot més sensibles que mai. 
No sense raó alguns companys han decidit manifestar la seua protesta no dedicant més temps de l'estrictament fixat a l'horari lectiu a mantindre i publicar als seus blogs didàctics. 
Aquest de moment continua, a mínims des de fa temps, però continua.

Benvinguts, benvingudes.

diumenge, 17 de juny del 2012

ΠΡΟΣ ΤΗΙ ΚΡΗΝΗΙ Α: recitació hispanoitaliana


En temps antics l’exercici mnemotècnic ocupava un lloc important en l’aprenentatge de les llengües clàssiques. Els estudiants de les universitats europees del Reneixement repetien a cor la gramàtica i estaven obligats a aprendre de memòria els exemples dels manuals o els textos originals, normalment en poesia, seguint així amb la creença pedagògica de que es reten millor allò que està compost en metre o en rima. 
Recordant aquesta tècnica, nosaltres hem volgut fer una recitació de memòria del capitol IV del nostre llibre de text, l'Athenaze en la que cada alumne assumia un fragment. Aprofitant les noves tecnologies, hem fet aquesta pràctica oral en companyia d'altres centres i hem muntat un parell de videos col·lectius en els que han participat, a banda dels meus alumnes, xicons i xicones de 1er de Batxillerat de l'IES nº 5 de Torrevella, de l'IES Las Dunas de Guardamar de Segura i del Liceo Marco Foscarini de Venezia. 

El temps se'ns ha tirat al damunt i encara no hem pogut acabar el video corresponent al text B. Deixe aci la primera part, per a què el pugueu veure l'últim dia de classe.

Moltes gràcies a tots i totes per participar. Crec que ha quedat una cosa simpàtica, que ajudará a altres, futurs alumnes. A més a més segur que mai no oblidareu ja el troç que us va tocar declamar davant la càmera!
Els meus agraïments també als companys Fernando Blaya i Alberto Furlanetto per embolicar-se en aquesta experiència, per a mi tant maca.

dilluns, 28 de maig del 2012

Tallers cultura clàssica al Miguel Hernández: balanç de Referents

Hui hem tancat, definitivament, el curs de Referents clàssics amb la visita al col·legi Miguel Hernández, on hem realitzat un parell de tallers de cultura clàssica. Faig un resum de la jornada i aprofite l'entrada per fer unes valoracions finals del treball d'enguany amb aquest grup de nou xicones i despedir-me d'elles. 
Si fa dos anys veiem monogràficament un tema en la primera avaluació, el de la bellesa, i dedicàvem la segona i tercera integrament al projecte Europeu Etwinning, enguany hem seguit un ritme paregut. En les dos primeres avaluacions hem tractat el tema de la bellesa i el de la monstruositat, mentre que en la tercera ens hem centrat en la Ilíada. Hem fet molts menys treballs d'investigació, però hem xarrat prou, aixó sí. I l'última part, per fer alguna cosa més creativa i pedagògica, ha estat dedicada a preparar els tallers de hui.

Després de veure un video per obrir boca, els dos grups de 6é han aprés l'alfabet grec i han escrit el seu nom en caracters grecs. He vist els nanos amb molta curiositat i amb ganes d'aprendre coses noves. L'escriptura amb pincell i el joc de l'ofegat han estat prou dinàmics, sobre tot en un dels grups on les alumnes de batxillerat més han estat al damunt dels xavals implicant-los en el procés.
En el taller de jocs romans s'han divertit tots prou. La idea del joc de preguntes combinada amb la cursa de relleus tot un èxit. En el joc dels "equites" ha costat més organitzar-nos. Ja heu vist que la feina de posar ordre en l'aula quan la gent no fa cas és complicada.
Finalment, el ball col·lectiu en el que no m'he resistit a participar. Hem aconseguit fer ballar a una de les mestres -mestra d'algunes de vosaltres en l'etapa infantil precisament-, i en general hem seguit prou bé el ritme amb els passos una estona llarga, fins que la música s'ha accelerat. 
Estic, aleshores, satisfet de la feina. Tot i que ha costat treballar en equip i no sempre hem vingut a classe amb l'energia suficient per posar-se mans a l'obra, cosa que m'ha desesperat en algún moment, sobre tot durant l'últim trimestre, perquè heu donat prioritat als exàmens d'altres assignatures, al final la cosa no ha surtit malament. Les que més han col·laborat són segurament les que millor s'ho han passat. Eixe és, crec, el millor premi.
Les notes reflectixen la participació i aportació de idees, el grau de responsabilitat asumit per a que tot surtira bé i l'asistència a classe.

Ja repetirem l'experiència, si ens surt el curs que ve un nou grup, cosa está molt, però que molt malament.
Molts ànims amb els nous camins que s'obrin per a totes. Segur que vos anirá de meravella. Els clàssics crec que vos acompanyaran. Ja sabeu on estic per si vos faig falta.

Només em queda agraïr la Directora del col·legi M. Hernández per prestar-se a fer aquest encontre i als companys de 6é que ens han acompanyat.

dimarts, 15 de maig del 2012

Referents clàssics: acierto!


Gràcies a tots, en especial a Naiara, per la idea, i a Iván, sine qua non.

dimarts, 8 de maig del 2012

dijous, 22 de març del 2012

Ruta mitológica venetovalenciana

El viernes  24 de Febrero llevamos a cabo la actividad extraescolar a Valencia. En compañía de los alumnos de español del Liceo Ginnasio statale “Marco Foscarini” de Venecia, dos alumnas de Referents clàssics i otras siete de Griego I realizamos una pequeña ruta mitológica por el casco antiguo.
Tuvimos ocasión de fijarnos en algunos elementos arquitectónicos relacionados con los mitos griegos que por lo general pasan desapercibidos cuando caminamos por la ciudad. De la mano de nuestras chicas aprendimos algunas curiosidades sobre los misteriosos hércules que decoran la Iglesia de San Martín, las falleras que acompañan al Posidón de la plaza de la Virgen, los ocultos Atlantes de San Vicente o las tres Gracias de la fuente de la plaza Rodrigo Botet.
Disfrutamos de un sol espléndido y una atmósfera estudiantil estupenda. Gracias a todos por la colaboración.
Pinchad en la imagen para descargar el resto.

dilluns, 27 de febrer del 2012

Diceòpoli i Xàncies: video remasteritzat




En 2007, en col·laboració amb una alumna grega de la UA, vam preparar un video casolà d'un còmic del capitol 3 d'Athenaze que ens servia per repasar el text. Hui el presentem remasteritzat amb les veus de Ioana, Aida, Judit i Andrea, que han volgut fer aquesta gravació per millorar la seua fluidesa lectora. Estic segur de que amb aquesta pràctica han agafat més confiança a l'hora de llegir grec en veu alta.

dilluns, 20 de febrer del 2012

Ruta mitològica per València

El proper divendres anem a València a fer una xicoteta ruta mitològica en companyia d'uns alumnes venecians. Vos deixe ací l'enllaç al mapa de la ruta elaborat pels alumnes del company Pedro Luján i els corresponents audios. Les seues descripcions vos servirán d'ajuda.

Nosaltres ens limitarem a fer un recorrecut pel centre històric. Deixe alguna foto més per a que els que veniu aneu preparant la vostra exposició. Com l'edifici on están les Bacants está en obres i no es poden veure per culpa dels andamis, Ioanna i Andrea ens explicarán l'escupltura de Tritò.
Al tren prepararem alguna presentació en grec!
Porteu-vos bocadillos per dinar !!


Atlant
Tres Gràcies
Atlants

dimarts, 17 de gener del 2012

Activitats: Odisea, Domus Baebia, València

Comencem l'any amb moltes coses que fer i que contar-vos. Deixe ací la informació de les propostes d'activitats culturals per a les properes setmanes, per a que aneu processant-la.
  • Concurs Odisea: participarem un any més, durant la primera setmana de Febrer i en horari de classe, en un concurs a nivell provincial consistent bàsicament en una práctica de recerca d'informació i treball col·laboratiu en xarxa sobre cultura clàssica. Si guanyàrem passariem a la fase nacional! Enguany el leit-motiv és el viatje. Hi ha diversos premis. De moment necessite que formeu grups de fins a tres persones i em doneu un nom, a ser possible, grecoromà, amb el que voleu que faça la inscripció. Quan ho tingau, sisplau, escriviu als comentaris d'aquesta entrada les vostres dades.
  • Des de la  Domus Baebia en Sagunt em confirmen que tenen disponibles els seus tallers el dia 28 de Març. Si voleu que repetim l'experiència de l'any passat, digueu. El cost de l'activitat aproximat: 10-13 euros.
  • El 24 de Febrer venen a València uns amics de Venecia. Amb les alumnes de l'optativa de Referents Clàssics de 2n anirem a coneixer-los, al temps que preparem una xicoteta visita guiada pel centre de la ciutat. S'apunteu? Eixirem en tren a les 6.30. Tornarem per la vesprada. Caldrá preparar algún treball sobre mitologia que exposareu als xavals italians, tipus comentari del Neptù de la plaça de la Reina.